JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cisco satsar på fiberoptiska system
Routertillverkaren Cisco investerar motsvarande 61 miljarder kronor för att slå sig in i världseliten inom fiberoptiska överföringssystem.


- Vi vill vara med och bygga hela telenät. Vi vill inte bara leverera våra routrar till en nätoperatör som sedan köper de avancerade fiberoptiska systemen av en annan leverantör, säger Stefan Lindeberg på Cisco System.

Cisco köper därför de amerikanska uppstickarna Cerent och Monterey Networks som levererar traditionella transmissionssystem, SDH, respektive nya intelligenta växlar för våglängdsmultiplexering, WDM. Cisco räknar därmed med att kunna konkurrera med telekomjättar som Lucent, Ciena, Marconi, Nortel och Ericsson även på denna marknaden.

Cisco ser en stor och snabbväxande marknad för fiberoptiska överföringssystem och anger att totalmarknaden är värd drygt 80 miljarder kronor år 2001. Redan året därpå ska den ha ökat till drygt 130 miljarder. Drivkraften är IP-trafiken som växer dramatiskt.

Även om 61 miljarder kronor är ett stort belopp så kan köpet av de två företagen därmed motiveras, anger Cisco som dessutom betalar köpet med egna aktier.

Till en början kommer de båda företagens överföringssystem att säljas som fristående produkter men på sikt skall de även integreras med Ciscos routrar, enligt Lindeberg.

Framgångsrik tvååring


Cerent och Monterey Networks startade verksamheten 1997. Cerent har en SDH/Sonet-produkt, Cerent 454, som klarar multiplexering och demultiplexering för hastigheter från 64 Kbit/s till 2,5 Gbit/s. Företaget började förra året sälja sitt nya system, som tack vare ny kretsteknik kunde säljas 40-70 procent billigare än normalpris, enligt Cisco. Cerent anger att företaget har cirka 100 kunder och mest kända är nätoperatörerna Qwest, Williams och Frontier som bygger fiberoptiska långdistansnät i USA.

Monterey Networks har utvecklat prototyper av WDM-växlar, eller våglängdsroutrar, som Cisco kallar dem. Dessa våglängdsroutrar klarar att växla trafik från WDM-nät, vilket innebär att de skickar en inkommande våglängdskanal vidare mot önskad våglängd. Ett styrsystem svarar för dirigeringen, och systemet skall ge garantier mot driftavbrott. Växeln har portar för 2,5 Gbit/s och 10 Gbit/s.

Monterey utvecklar två prototyper, en elektrisk och en optisk. Den elektriska WDM-växeln provas i fälttester medan den optiska fortfarande befinner sig i labbet. Det är ännu oklart när den optiska routern blir tillgänglig som kommersiell produkt, enligt Cisco.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)