JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även USA har ett Bredbandsbolag
Ericsson tror på en ny mångmiljardmarknad i USA för Ethernetbaserade bredbandsnät i flerfamiljshus.

Företaget har fått en order av nätoperatören RTT, USA:s svar på svenska Bredbandsbolaget.



- Vi hoppas att det här är början på en mycket stor marknad. Vi talar om 15 miljoner anslutna hushåll inom några år, säger Kirk Vaughan, marknadsansvarig i Ericsson Inc.

- Ericsson planerar lansera ett helt nytt system, för både IP-telefoni och Internetnättjänster, sista kvartalet i år. Vi försöker vara först på den nya marknaden, säger han.

Ericsson utvecklar för närvarande systemet, som utöver IP-telefoni och vanlig surfning även skall ge fastighetsförvaltaren ett informationssystem som kan användas för fastighetsdrift, övervakning och för kommunikaiton med hyresgästerna. Hyresgäster kan exempelvis beställa tjänster och nå fastighetsförvaltningen.

Ericssons första produkter ska levereras under årets sista kvartal, och företaget har redan en första order från den amerikanska nätoperatören RTT.



Jungfrulig mark


Enligt Vaughan upptäckte Ericsson den nya amerikanska marknaden i början av 1999, och företaget bedömer den som enormt stor.

Totalt finns det drygt 100 miljoner hushåll i USA och en stor andel av dessa bor i flerfamiljshus där de nya Ethernetbaserade bredbandsnäten kan införas. Enligt Ericsson har hittills inga tunga konkurrenter visat att de satsar på denna marknad.

Tanken är att vanlig parkabel för Ethernet skall installeras när nya hus byggs. I befintliga fastigheter skall radiolan eller kabel-tv-modem användas för att ansluta bostäderna till nätet.

I USA äger fastighetsägarna de befintliga telenäten i flerfamiljshusen, och för varje bostadsområde finns en överlämningspunkt till de lokala telefonbolagen. Detta öppnar en möjlighet för fastighetsägarna att bygga egna privata nät och ansluta alla hyresgäster till detta nät för att erbjuda dem billigare telefoni och Internettrafik. Fastighetsägaren kan sedan upphandla trafik av de nätoperatörer som erbjuder bäst villkor. Detta är vad Ericsson räknar med skall hända. Företaget tror också att RTT blir en stor operatör åt enskilda fastighetsägare i direkt konkurrens med de stora telefonbolagen.



Liknar bredbandsbolaget


RTT hoppas ha 250 000 abonnenter inom 18 månader. RTT ägs av en amerikansk fastighetsförvaltare, som själv äger cirka 10 000 bostäder. RTT:s strategi påminner direkt om vad svenska Bredbandsbolaget gör i Sverige där Ericsson också hoppas bli leverantör.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)