JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel satsar på säker datakom och telefoni via Ethernet
Intel utmanar telekomindustrin med en heltäckande lösning för säker datakom och telefoni.

Halvledarjätten Intel vill införa realtidstjänster som telefoni och säker kommunikation i de lokala datanäten (Ethernet), mellan arbetsplatser och gentemot IP-näten. Företaget lanserar därför nätverkskort och en ny kryptoprocessor som baseras på PKI-teknik, Public Key Infrastructure, det vill säga teknik för säker kommunikation över IP-nät.

Dessutom vill Intel införa nya standarder för nätstyrning, så att även datanäten klarar realtidstjänster som telefoni och säker datakom. Nätstyrningen är viktig eftersom nya servrar skall installeras i datanätet, och de skall hantera prioriterad datatrafik och säker, krypterad, trafik från person till person.

Efter Intels utspel de senaste veckorna har därmed både Intel och 3Com gått ut med samma budskap. Företagsduon har tillsammans cirka 80 procent av nyförsäljningen av nätverkskort, enligt Intel. Båda samarbetar dessutom med Microsoft, och i Windows 2000 skall det finnas stöd för de nya tjänsterna.

Dataindustrin förenar sig till en samlad attack mot den traditionella telekomindustrin. Det finns uppemot 200 miljoner Ehternetanslutna persondatorer på världens kontor, och den uppgradering som Intel, 3Com och Microsoft nu förordar innebär att all viktig teletrafik på kontoren kan gå via Ethernet.

Elektroniktidningen har tidigare skrivit om att införa telefoni i Ethernet. Det som är nytt i höst är att införa PKI-baserade system för säker datakom.

Intel räknar med att systemintegratörer kommer att sälja ett paket med alla produkter som krävs: servrar, nätverkskort och programvaror samt installation till de företag och organisationer som är intresserade. För att införa den nya tekniken måste alla persondatorer uppgraderas och ny server installeras.

Göte Andersson




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)