JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt fler siktar på stadsnät
Flera uppstickare i Stockholm tror på våglängdsmultiplexering i stadsnät. Lumentis, Wavium och Proximion är tre som lockas av en ny internationell jättemarknad.
Lumentis startades i oktober i år av sex avhoppare från Ericsson. I dag är antalet anställda sju men ytterligare tio är på väg in.

- Vi ska utveckla WDM-ringar ner till 20 - 30 km, säger Lumentis utvecklingschef Magnus öberg.

Wavium utvecklar optiska korskopplare och övervakningssystem. Företaget bildades i juli i år och kärnan på tre personer består av avhoppare från Telia. Idag har företaget tio anställda.

- Det är stadsnäten vi i första hand är inriktad på. Till en början i Sverige men på sikt också i Europa och resten av världen, säger vd Carl Wickman.

Proximion, med 22 anställda, startade i början av året. Företaget utvecklar produkter för övervakning och har ett antal än så länge hemliga produkter i pipeline.

- Det är i stadsnäten som den stora volymen finns, enligt vår bedömning, men det är upp till våra kunder att använda våra produkter som de vill. Vår övervakningsteknik fungerar i alla typer av fiberoptiska nät, säger Per Anell som är projektkoordinator hos Proximion.

De tre företagen anger att det varit lätt eller till och med mycket lätt att få riskkapital.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)