JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia stoppar Sydkrafts VDSL-planer
Det blåser upp till strid mellan Telia och Sydkraft om bredband via VDSL. Telia säger nej när Sydkraft vill erbjuda VDSL med 10 Mbit/s via Telias kopparnät. På Post och Telestyrelsen är man kritisk till Telias agerande.
Från årsskiftet blir Telia skyldigt att hyra ut abonnentledningar till konkurrenterna enligt EU:s nya regelverk. Då planerar Sydkraft att som första operatör i Europa erbjuda hela 10 Mbit/s, betydligt mer än Telia själv, via Telias kopparledningar.

- Vi börjar prova VDSL med 10 Mbit/s efter årsskiftet. När vi provat tekniken och ser att det fungerar planerar vi börja erbjuda VDSL, säger Bengt Ekenstierna, VD för Sydkraft Bredband, till Elektroniktidningen.

För Sydkraft kan det bli en klar konkurrensfördel att erbjuda hela 10 Mbit/s till enskilda storkunder som vill ha hög kapacitet. Sydkraft planerar bygga ut bredband i stor skala och koncentrerar sig i första hand till tio kommuner. Exakt vilka har man ännu inte redovisat. Energijätten Sydkraft, som omsatte 14,3 miljarder i fjol, satsar nu på att bli tung nätoperatör.

Telia säger dock i praktiken klart nej till Sydkrafts planer. Telia anger att man kommer att hyra ut abonnentledningar på ett sådant sätt att Sydkraft inte får rätt att erbjuda VDSL. Telias formella motivering är risk för störningar. Beskedet kommer från Rune Nilsson i Teliabolaget Skanova som hyr ut kopparledningar till andra abonnenter.

- VDSL kan störa näraliggande kopparpar. Ingen vet hur VDSL påverkar näraliggande kopparpar. Sydkraft kan inte bevisa att de inte stör, säger Rune Nilsson till Elektroniktidningen.

Sydkrafts experter i teknikbolaget Admeo Networks menar tvärtom att VDSL stör mindre än dagens ADSL. På Sydkraft tror man också att de nya EU-reglerna till och med skall tvinga Telia att hyra ut även för VDSL. Sydraft får stöd från den statliga regleringsmyndigheten PTS, Post och Telestyrelsen:

- Om Telia anger att VDSL orsakar tekniska störningar kan det bli så att andra operatörer anmäler Telia till oss. Vi kommer att prova denna anmälan, säger Viveca Norman, enhetschef i PTS.

- Telia måste sannolikt bevisa att VDSL stör. Bevisbördan ligger sannolikt hos Telia, säger Viveca Norman.

Det nya EU-direktivet antas 22 december och PTS har därför reservationer för den exakta regleringen på denna känsliga punkt.

Standarden för VDLS, Very High Speed Digital Subscriber Line är ännu inte klar. Enskilda leverantörer har dock visat VDSL-system som klarar cirka 50 Mbit/s via kopparnätet. Det är betydligt mer än dagens ADSL som har 8 Mbit/s nedströms som toppkapacitet.

Teliar har valt en särskild modell för att hyra ut kapacitet i kopparnätet till andra nätoperatörer. Telia har definierat fyra frekvensområden i abonnentledningarna. S50 avser 1 till 50 kHz och nyttjas för telefoni och ISDN. S300 avser 1 till 300 kHz, S600 avser 1 till 600 kHz och båda används för symmetrisk DSL-kommunikation. A1100 avser 1 till 1100 kHz och är avsett för ADSL, assymetrisk DSL-kommunikation.

Genom att hyra ut kopparledningar och i dessa enbart vissa utpekade frekvensband så ger Telia inte andra nätoperatörer rätt att införa VDSL. VDSL kommer sannolikt att nyttja frekvenser mellan 1 MHz och 9 MHz.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)