WDM-näten i stadsmiljö, kallade metro-WDM, klarar istället fyra eller fler parallella våglängdskanaler á 2,5 Gbit/s i samma fiber, vilket ger markant höjd kapacitet fram till bostadsområden och basstationer i mobilnäten.
Hittills har våglängdsmultiplexering bara använts i långdistansnäten, där de mest avancerade systemen klarar 160 WDM-kanaler per enkelmodfiber. De enklaste nya metrosystemen klarar däremot bara två till 16 WDM-kanaler. Drivkraften för WDM i stadsmiljö är att metoden klarar den stora trafikökning som krävs för både fasta och mobila nät till ett billigt pris.
Flera företag, framför allt nystartade, förespråkar nu en ny teknik kallad coarse WDM, eller CWDM.
- Med CWDM sjunker kostnaden per kanal till en tredjedel, jämfört med för WDM i långdistansnätet, säger Jan Rönnberg, strategichef på svenska Transmode Systems.
Knep pressar priset
CWDM handlar om att ersätta den traditionella tidsmultiplexerade SDH-tekniken långt ut i näten. Flera uppstickarföretag utvecklar sådana system idag.
Systemet Transmode kan överföra upp till 2,5 Gbit i varje WDM-kanal, varvid den totala kapaciteten blir 10 Gbit/s. Kanalen kan användas för att överföra Gigabit Ethernet och systemet skall klara både IP-trafik och realtidstjänster.
Transmode tillgriper en rad grepp för att pressa priset. Inga förstärkare används i systemet, som har en räckvidd på tio till 30 kilometer. Sedan används bredare kanalseparation mellan våglängdskanalerna, totalt 20 nm, att jämföra med fyra eller åtta nanometer i långdistanssystemen (dense WDM). Tack vare detta kan relativt enkla lasrar användas.
Lasrarna i dagens långdistanssystem måste vara mycket stabila. Dessutom måste de kylas eftersom en grads temperaturökning vrider lasern med 0,1 nm. I ett CWDM-system kan man däremot tillåta en större avvikelse för lasern tack vare den bredare kanalseparationen. Inte heller behöver lasern kylning. De lägre kraven gör att kassaktionen för CWDM-lasrar minskar, varvid styckepriset sjunker.
I DWDM används smalbandiga dyra filter, så kallade tunnfilmsfilter. I CWDM används bredare filter som är billigare att tillverka.
Transmode anger grundprinciperna för hur kostnaderna skall pressas, men redovisar inte i detalj vilka prestanda som CWDM-lasern får eller vilken ny teknik som används för att producera billiga filter. Enligt företaget blir det billigare för ett företag i Stockholm med två tunga enheter, belägna på 15 kilometers avstånd, att välja CWDM än att hyra ytterligare fiber. återbetalningstiden på investeringen uppges vara under ett år.
Telejätten Ericsson har valt en annan produktstrategi för sitt nya stadsnät som redan är ute på marknaden. System klara 40 WDM-kanaler.
- Utmaningen är att behålla prestanda men dramatiskt sänka priset. Vi kapar priset per WDM-kanal med två tredjedelar genom att ta bort förstärkare, förenkla mekaniken och använda enklare komponenter, säger Per O Andersson, produktchef för optiska nätprodukter på Ericsson Telecom.
Sverige viktig testmarknad
Bredbandsutbyggnaden är en av de faktorer som driver fram ett tidigt genombrott för metro-WDM i Sverige. Ericsson räknar med att klassiska nätoperatörer, typ Telia, inför tekniken nästa år. Nya stadsnätoperatörer och Internettjänsteleverantörer kommer också under 2001. året därpå kommer metro-WDM att användas vid utbyggnaden av 3G-näten. WDM-system införs i den fasta delen av mobilnäten, fram till basstationen.
Den svenska marknaden kan bli en viktig testmarknad. Telias kommande upphandling är därför en utmaning för leverantörerna.
- De företag som lyckas med system för metro-WDM kommer att sälja miljoner enheter. Trenden är enklare och billigare teknik, säger Lasse Lindblad, vid Teliabolaget Skanovas stab för teknikutveckling.
För de nya uppstickarföretagen kan nästa år därmed bli avgörande. Hos Transmode finns en grupp experter på fiberoptiska system, de flesta avhoppare från Ericsson, som utvecklat det nya CWDM-systemet. Fältprov pågår hos nätoperatörer i Stockholm och Göteborg. Företaget siktar på att ha fältförsök under första halvan av nästa år i norra Europa, Kalifornien och Sydostasien. Målet är att snabbt etablera sig på världsmarknaden med det nya systemet.
Göte Andersson