JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Talande tystnad från Sveriges regering
Varken den svenska regeringen eller regleringsmyndigheten PTS vill idag kommentera den snabba utbyggnaden av Edge i USA.
Beskedet kommer från Helena Strömbäck på näringsdepartementet och Ann-Marie Engvall vid tillståndsenheten hos Post och tele-styrelsen, PTS. Ingen av dem vill heller kommentera Östen Mäkitalos uttalande om självmålet för Europas regeringar och regulatörer.

- Det återstår att se om USA ligger först. Det är för tidigt att säga att det verkligen är så, säger Ann-Marie Engvall på PTS.

Myndigheten publicerade dock själv i oktober en rapport om 3G-utvecklingen, beställd av konsultbolaget Northstream, som inte med ett ord berörde utvecklingen i USA.

PTS har idag inga planer att ändra 3G-tillstånden i Sverige i syfte att bereda vägen för att använda Edge i de svenska GSM-näten, enligt Ann-Marie Engvall. En viktig fråga är naturligtvis om EU:s högsta beslutande organ Ministerrådet någonsin uttalat ambitionen att EU skall ligga i täten och vara först eller bland de absolut första i världen att ta mobildatanät i drift i stor skala.

Elektroniktidningen har därför bett näringsdepartementet om besked. Lovisa Lantz, pressekreterare hos kommunikationsminister Ulrika Messing har inte lyckats hitta något svar på frågan. Elektroniktidningen har även sökt besked av EU Kommissionens tjänstemän men inte heller därifrån fått något svar. Uttalanden om EU:s allmänna ambitioner kan dock näringsdepartementet snabbt redovisa.

- EU:s målsättning är att EU ska bli den mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin till 2010. Sverige har skrivit under denna målsättning och arbetar intensivt för att nå detta mål, säger Helena Strömbäck.

Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)