JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Kastar Intel in handduken?

Per Henricsson:
Kastar Intel in handduken?
Att Intel har haft problem att hålla jämna steg med TSMC och Samsung när det gäller nya halvledarprocesser har blivit allt tydligare de senaste åren. I fredags medgav företagets vd Bob Swan att även 7 nm-processen ligger ett år efter plan och att lösningen stavas foundries.

Det började med 10 nm-processen. Den skulle ursprungligen ha rampat upp under 2016, men företaget har haft extremt svårt att få upp yielden. Först 2019 kom de första produkterna. Problemen med processerna anses dessutom ha bidragit till att Nokia halkat efter Ericsson och Huawei på 5G-produkter.

Under presentationen i fredags – av Intels rapport för andra kvartalet – stod det klart att även nästa generation, 7 nm, har problem. Yielden ligger 12 månader efter plan vilket innebär att lanseringen av de tänkta produkterna blir försenad till slutet av 2022 eller tidigt 2023.

Vid det laget ska TSMC köra igång sin 3 nm-process. Även om det inte går att jämföra processnoder rätt av, Intels 7 nm-process anses exempelvis motsvara TSMC:s 5 nm-process, kvarstår faktum att TSMC ser ut att få ett försprång på en processnod.

Tilläggas kan att även Samsung håller jämna steg med TSMC.

Intel har länge varit bortskämt med att leda kapplöpningen mot nya processgenerationer och ekonomiskt går företaget fortfarande mycket bra. Vinsten för det senaste kvartalet blev exempelvis 5 miljarder dollar, så det är rimligen inte brist på pengar som föranlett problemen. Exakt varför företaget ändå hamnat i den här sitsen går det bara att spekulera kring, men Intel har alltid valt att gå sin egen väg medan andra företag samarbetat i olika konstellationer kring nya processer.

För att ändå kunna få ut nya produkter ska Intel använda foundries parallellt med den egna produktionen. Hittills har det handlat om chip som körs i lite äldre processer, där det kan vara ekonomiskt vettigt att inte ha egen kapacitet.

Frågan som infinner sig efter bomben i fredags är om vi ser slutet för Intels halvledarutveckling? Det kommer att bli svårt att motivera de enorma investeringar som nya processer innebär om det går lika bra att tillverka hos TSMC eller Samsung.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)