JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JAN TÅNGRING: Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

JAN TÅNGRING:
Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

Svenska Northvolt får sällskap av ytterligare tre nordeuropeiska batterifabriker med gigawattkapacitet. Vi har pratat med Morrow, Britishvolt och Freyr.

Elektrifieringen skapar ett gigantiskt behov av batterier under de kommande decennierna. Norge och Sverige har ett drömläge med ren, billig energi till den energikrävande produktionen av batteriernas celler.

Svenska Northvolts projekt är redan en succé – den första produktionen är såld redan innan den existerar  – och norska Morrow och Freyr kan svårligen misslyckas med ett rikt och elektrifieringsentusiastiskt Norge i ryggen.

I maj kom nyheten om en brittisk gigafabrik med en svensk vid rodret. Också här är utsikterna goda. Storbritanniens bilindustri behöver batterier, så Britishvolt får allt stöd det behöver. 

Så. Bra. Äntligen får Europas batteriproduktion upp farten, efter en seg start. Nu vill vi se ännu fler projekt! De asiatiska batterijättarna håller ett betydligt högre tempo i sin utbyggnad. År 2017 hade kinesiska batteritillverkare sju planerade batterifabriksprojekt. Idag har de 107, varav 53 påbörjats.

Läs reportaget här:

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)