JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

JAN TÅNGRING:
Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

Svenska Northvolt får sällskap av ytterligare tre nordeuropeiska batterifabriker med gigawattkapacitet. Vi har pratat med Morrow, Britishvolt och Freyr.

Elektrifieringen skapar ett gigantiskt behov av batterier under de kommande decennierna. Norge och Sverige har ett drömläge med ren, billig energi till den energikrävande produktionen av batteriernas celler.

Svenska Northvolts projekt är redan en succé – den första produktionen är såld redan innan den existerar  – och norska Morrow och Freyr kan svårligen misslyckas med ett rikt och elektrifieringsentusiastiskt Norge i ryggen.

I maj kom nyheten om en brittisk gigafabrik med en svensk vid rodret. Också här är utsikterna goda. Storbritanniens bilindustri behöver batterier, så Britishvolt får allt stöd det behöver. 

Så. Bra. Äntligen får Europas batteriproduktion upp farten, efter en seg start. Nu vill vi se ännu fler projekt! De asiatiska batterijättarna håller ett betydligt högre tempo i sin utbyggnad. År 2017 hade kinesiska batteritillverkare sju planerade batterifabriksprojekt. Idag har de 107, varav 53 påbörjats.

Läs reportaget här:

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)