JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Per Henricsson:

Det ansiktslösa instrumentet

En skärm som visar signalen plus knappar och rattar för att justera inställningarna. Så har test- och mätinstrumenten sett ut sedan de tog plats på labbänkarna för sisådär 75 år sedan. Visst, det finns en del ”burkar” som kopplas via USB-porten och åker snålskjuts på datorns hårdvara, men de siktar i många fall in sig på hobbyister. Det finns likaså kortbaserade system som PXI, men de används framförallt vid produktionstest i fabriker. Men kanske tiden är mogen för en radikal förändring?
National Instruments försöker i varje fall bryta ny mark med Virtualbench, en ”låda” som innehåller oscillo­skop, funktionsgenerator, multimeter, spänningskälla plus digitala in- och utgångar. Företaget vill få oss att använda vår surfplatta för att styra instrumentet och titta på resultaten. Du äger ju redan en surfplatta, varför betala för ytterligare en skärm tycks företaget resonera.

NI har en lång tradition av att utveckla och tillverka olika typer av kortbaserade instrument. Framförallt PXI-tekniken har bidragit till att företaget sprängde miljardvallen – mätt i dollar – för några år sedan.

Så hur kommer det att gå för det nya ansiktslösa instrumentet från NI?

Det är svårt att tro att alla instrument skulle tappa skärmen och knapparna, i varje fall inte inom en överskådligt framtid, det vill säga fem till tio år. För även om skärmarna i surfplattorna är fantastiskt bra så är de inte designade för att stå stadigt på en labbänk. De vibrationer som ger återkoppling är inte samma sak som att använda ett mekaniskt vred. Och hur villig är du att använda din egen surfplatta på jobbet?

Men precis som de av NI initierade PXI-instrumenten har mutat in en rejäl bit av instrumentmarknaden kan ansiktslösa boxar definitivt göra samma sak. Och då tänker jag inte enbart på produktionsmiljöer. För många instrument går sedan länge att få i billigare produktionsmodeller utan just skärm. Ett nyligen laserat exempel på det är nätverksanalysatorn Shockline från Anritsu.

Den amerikanska militären drev för snart 20 år sedan fram LXI-standarden med liknade motiv, att sänka kostnaden genom att ta bort skärmen och koppla upp ”instrumentburkarna” via Ethernet.

Så får vi se fler ansiktslösa instrument som styrs via surfplattan? Jag gissar på det. Särskilt för undervisning och i hobbysammanhang där varje krona räknas.

Samtidigt tror jag inte de kommer att slå ut traditionella instrument, med skärm och knappar.

I varje fall inte inom de kommande tio åren.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)