JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Anna Wennberg: Distribution i förändring
ANNA WENNBERG:

Komponentdistribution i förändring

I mer än 25 år har Elektroniktidningen rangordnat de 30 företag som säljer flest elektronikkomponenter i Sverige. Vrider vi tiden tillbaka just 25 år, till 1989, så möts vi av en försäljning som till det yttre påminner mycket om den vi har idag.
För 25 år sedan var Ericsson Components i särklass störst på Elektroniktidningens 30-i-topplista. Företaget sålde komponenter för 630 miljoner kronor i Sverige. Det är nästan identiskt med Avnets försäljning i Sverige idag, utan EBV.

På Ericssontiden följde likt nu en svans av företag – några större som Elfa, och en hel mängd mindre som Bejoken och Martinsson. Då var den svenska komponentdistributionen värd knappa 2,5 miljarder kronor. Idag närmare 4 miljarder (se årets topplista här).

Vad har då hänt mellan 1989 och 2014? Mycket, är svaret. Distributörerna på rankingen är inte längre till allra största delen svenska. Tvärt om. Här tampas amerikanska, tyska och brittiska företag sida vid sida med mindre svenska distributörer – inte ens familjen Jensens Elfa är längre svenskt.

Fast den största förändringen genom åren har den amerikanska distributören Arrow stått för. Företaget har under flera år varit herren på den svenska komponentdistributionens täppa. Logistiktjänsten Arrow Alliance har fått företaget att skära guld med täljkniv. Kanonåret 2000 stod Arrow för en dryg fjärdedel av hela komponentförsäljningen i Sverige med en omsättning på över 2,1 miljarder kronor.

Nu 14 år senare är Arrows glansdagar här i landet över. Företaget har nära nog halverat sin omsättning sedan millennieskiftet och frågan är vad som väntar runt hörnet.

Sannolikt inget drastiskt. Arrows berg-och-dalbane-sejour i Sverige kommer troligen att ersättas av en stabil försäljning på en nivå som bättre matchar kombattanten Avnet – vars försäljning i Sverige legat mellan 600 och 800 miljoner kronor genom åren.

Däremot kommer Arrow och övriga distributörskollegor helt klart att dra in allt mindre pengar på försäljning av diskreta komponenter. Istället är det de allt populärare utvecklingskorten inklusive Raspberry Pi och Beaglebone som står för klirret i kassan. Det är något för Komponenttoppen 2015 att titta närmare på.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)