JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Teknik som vapen i handelskrig

Per Henricsson:
Teknik som vapen i handelskrig
Handelskriget mellan USA och Kina har snurrat på under sommaren utan att komma närmare en lösning. Om Huawei är en bricka i spelet eller om Washington är genuint oroat över säkerheten är omöjligt att avgöra.

Helt klart är dock att exportrestriktionerna kommer att slå hårt mot det kinesiska telekomföretaget men också mot de amerikanska leverantörerna, om inget händer inom kort.

En konflikt som inte fått lika mycket uppmärksamhet är den mellan Sydkorea och Japan, trots att även den kan få allvarliga konsekvenser för elektronikbranschen. Japan har under våren och sommaren försvårat exporten till Sydkorea av tre ämnen som används av elektronikindustrin.

Det handlar om fluorerade polyamider som bland annat används i mobiltelefoner liksom fotoresist för halvledartillverkning och vätefluorid för etsning.

Enligt sydkoreansk branschpress står japanska företag för över 90 procent av ämnena. En utdragen konflikt kommer därför att påverka jättar som Samsung och SK Hynix och därmed även tillgången på bland annat DRAM och logikkretsar.

I motsats till bråket mellan USA och Kina handlar den här konflikten inte om geopolitik eller handel, konflikten bottnar i Japans ockupation av Koreahalvön mellan 1910 och 1945. Japan anser sig visserligen ha betalat ersättning för olika övergrepp som skedde under ockupationen redan 1965 men frågan har flutit upp till ytan igen.

Det handlar om en färsk dom i Sydkorea som slår fast att japanska företag måste betala ersättning till sydkoreanska tvångsarbetare. Japan svarade med att placera Sydkorea på en lista som kräver en speciell licens för de tre ämnena. Ett förfarande som kan ta tre månader att få godkänt.

Precis som konflikten mellan USA och Kina är det svårt att förutspå vad som kommer att hända. Däremot visar händelseutvecklingen med all tydlighet hur global och sammanflätad elektronikindustrin är och hur snabbt det går att rasera ett förtroende.

Både Kina och Sydkorea satsar nu på att bygga upp inhemska alternativ, en åtgärd som på sikt kommer att förändra spelplanen för amerikanska och japanska företag.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)