JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28

Nyheter

Trots att Waymo blivit Volvo Cars globala ”exklusiva” partner för oövervakad självkörning, så fortsätter Volvos motsvarande samarbete med Baidu. Det uppger Volvo Cars för Elektroniktidningen.

Elektroniktidningen tar ledigt. Likt många njuter vi lite extra av Sommarsverige i år – av söta solvarma jordgubbar, men också mycket annat. Den 10:e augusti drar vi åter igång den digitala tryckpressen.

Volvo Car Group och Waymo ska utveckla en plattform för eldriven robottaxi. Waymo blir Volvos exklusiva partner för självkörning på SAE-nivå 4.

Elektroner rör sig mycket lätt genom halvledarmaterialet indiumnitrid, men det är svårt att tillverka tunna filmer av materialet. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en ny molekyl – indiumtriazenid – som tros kunna bana väg för indiumnitrid i högfrekvenselektronik.

Nystartade Beammwave kommersialiserar teknik som gör det enklare att addera lobformning på 28 GHz- och 39 GHz-banden i smartmobiler och IoT-noder. Företaget fyller på kassan med 6,5 miljoner kronor.

Byt ut litium, kobolt, nickel och alla andra sällsynta och etiskt tveksamma ämnen i katoden mot natrium och järn. Tekniken kommer från det Uppsalabaserade bolaget Altris och passar perfekt för batterier till stationär energilagring men även i elektriska fordon.

För första gången någonsin är världens snabbaste dator byggd av Armprocessorer. Den japanska superdatorn Fugaku segrade i fyra kategorier i den senaste halvårsvisa sammanställningen.

Mjukvarubolaget Percepio får en investering på 22 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att nå nya kunder och för produktutveckling inom IoT och inbyggda system.

Två av tre företag som gått till finalen av Svenska Leanpriset 2020 kommer från elektronikbranschen. Vinnaren utses 14 oktober.

MAJCHANSEN Övervaka och styra ett hönshus, bygga en värmekamera, hitta slalomskidor och utvidga en befintlig fordonsdemo – det är fyra konkreta idéer på vad de utvecklingskort som Elektroniktidningen just delat ut ska användas till. Kreativiteten flödar onekligen bland de nya kortägarna.

MAJCHANSEN Karl-König Königsson och hans team arbetar med att flytta in en databas i ett lite mer komplext inbyggda system. Fokus är på fordonsindustrin eftersom de ser en exponentiell ökning av datorkapacitet i fordonsplattformarna, och att det finns ett behov av en vettig data­hantering.

Det svenska forskningsinstitutet Rise slår ett extra slag för sin verksamhet under coronaepidemin. Särskilda insatser plockas fram för att stötta små och medelstora företag. Samtidigt tipsar Rise om att ta tillfället i akt och ställa om till en mer hållbar produktion – så att verksamheten är mer attraktiv när krisen väl är över.

Att Sverige och Ericsson ligger i täten när det gäller telekommunikation vet nog de flesta, men hur kom vi hit och vilka var det som gjorde jobbet? Den ideella föreningen SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, vill sätta utvecklingen på pränt i en berättelse som sträcker sig från nutid hela vägen tillbaka till 1800-talet. Föreningen söker nu medförfattare.

Apple överger sin gamla processorleverantör Intel och börjar använda  egentillverkade processorer i sina persondatorer. Det meddelade företaget igår kväll under inledningen av sin utvecklarkonferens WWDC.

Den svenska kraftspecialisten Powerbox har ingått ett distributionsavtal med amerikanska Ametek Programmable Power. Avtalet gäller för de nordiska länderna samt Portugal.

Den 10 september är det dags för Stora Elektronikdagen med Summit, den årliga endagskonferensen för den svenska elektronikbranschen.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)