JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nyheter

I september 2018 brann den lokal i Gnesta som kraftspecialisten Powerbox nyttjade för utveckling, tillverkning och lagerhållning. Sedan dess har företaget letat ny lokal. Nu är beslutet taget – Västberga, sydväst om Stockholm, blir kraftspecialistens framtida hemort.

Evias är redo att lansera sin teknik som gör det smidigt att koppla ihop ett elfordon med en elektrisk skena i vägen som samtidigt driver elmotorn och laddar batteriet under färd. Nytillträdda vd:n Josephine Adorelle leder lanseringen, först med sikte på Sverige, därefter globalt.

Om invertern som omvandlar likströmmen till växelström skickar ut för mycket likström på elnätet kan det mätta jordfelsbrytaren som därmed inte löser ut vid fel. Larmet kommer från branschorganisationen Installatörsföretagen som vill att Elsäkerhetsverket ska skärpa tillsynen och att bara jordfelsbrytare av typen B används vid nyinstallation.

Huawei har flest 5G-patent och det faktum att företaget stängs ute från stora 5G-marknader öppnar paradoxalt nog för att Huawei kan få större utdelning för dem på dessa marknader. Detta enligt IP-analysföretaget Iplytics.

Under två veckor i höstas kunde alla som tog sig ut till Djurgården i Stockholm åka med en självkörande minibuss. Nu har Vinnova beviljat en fortsättning på projektet för att utveckla det 5G-uppkopplade kontrolltorn som övervakade bussen.

Glas- och ljusteknikföretaget Topright Nordic vill ta över Uppsalaföretaget Chromogenics – som utvecklat en elektriskt styrbar film som reglerar ljusinsläppet genom fönster. Ett starkt motiv är att få tillgång till den spetskompetens som Chromogenics personal besitter, hävdar Topright.

Algoritmer som biometriföretaget Precise Biometrics i Lund har utvecklat tar plats i Qualcomms senaste generation fingeravtryckssensorer baserade på ultraljud. Likaså kommer det svenska företagets algoritmer som skyddar mot intrång att adderas till sensorerna.

2,2 miljarder dollar (18 miljarder kronor) blir amerikanska processorjätten Intel skyldig att betala till VLSI Technology för intrång på två stycken patent kring processorteknik.

Den japanska minnesgiganten Kioxia har tagit ett första spadtag till en ny halvledarfabrik som ska tillverka 3D-flash. Fabriken placeras bredvid företagets fabrik som redan idag har världens största produktionskapacitet för flashminnen.

Världens kraftfullaste elektriska vakuumgripdon. Så lanserar danska Onrobots sitt nya robothuvud som bland annat kan plocka hundmatspåsar, icke lufttäta påsar med kläder och porösa pappkartonger med elektronik.

En stor del av de eldrivna systemen som industrin använder är ineffektiva. Genom att ersätta dem med modern effektiv utrustning kan den globala elförbrukningen minska med upp till 10 procent, hävdar ABB i en färsk rapport. Samtidigt uppmanar företaget myndigheter och industri att driva på förändringen.

Pandemin har gjort årets upplaga av världens största inbyggnadsmässa virtuell. Inget spring mellan mässhallar alltså. Och ingen plågsam jetlag – amerikanska och kinesiska besökare kan göra sina ärenden utanför europeisk kontorstid.

Luleåbaserade Effnet är ett av åtta bolag som ska delta i en statlig brittisk testbädd för Open RAN. SmartRAN Open Network Interoperability Centre (Sonic) ska undersöka hur mogen tekniken är och hur lätt det är integrera produkter från olika leverantörer.

Idag står USA bara för 12 procent av världens halvledarproduktion, en siffra som är alldeles för låg enligt den amerikanska administrationen. Landets president undertecknade i onsdags ett beslut som ska ändra på det och vill ha loss 37 miljarder dollar för uppgiften.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om ett strategiskt forskningsprogram för smarta nätverk med en budget på 900 miljoner euro fram till år 2027. Det handlar om ett så kallat Joint Undertaking där myndigheter, institut och företag gemensamt ska bedriva forskning kring nästa generations mobilstandard, det vill säga 6G.

Med annonseringen av KTH:s nya superdator tätnar kampen mellan Linköpings univerisitet och KTH om att ha Sveriges vassaste superdator. 

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)