JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskare i Linköping har tagit fram ett halvledande organiskt material som är magnetiskt vid rumstemperatur. De beskriver också en ny tillverkningsmetod för att konstruera komponenter.
Forskargruppen vid Linköpings universitet har specialstuderat molekylen tetracyanoetylen (TCNE), som i förening med metallen vanadin är magnetisk även vid rumstemperatur. De har fått fram en ny metod för att framställa tunna filmer av ämnet i vakuum, vilket är nödvändigt eftersom det magnetiska materialet är extremt känsligt för luft.

Innovationen i filmtillväxt möjliggör att design och konstruktion av hybrida organiska spinntronikkomponenter nu kan påbörjas, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Organiska material av typen ledande/halvledande plast är också användbara i traditionell elektronik. Ett intensivt utvecklingsarbete pågår kring bland annat bildskärmar baserade på organiska lysdioder. I en del av avhandlingen presenteras sex nya ledande plaster och deras samverkan med andra material.

Studierna har bland annat lett till nya insikter om laddningsinjektion i organiska material och visar hur man dramatiskt kan öka livslängden för organiska lysdioder.

I spinntronik används ett yttre magnetfält för att vända elektronernas spinn i stället för att slå av och på en transistor med hjälp av elektrisk ström. Tekniken lovar att ge komponenter som är en storleksordning snabbare samtidigt som effektförbrukningen sjunker.

Forskningen är huvudsakligen inriktad på materialsidan även om ett forskarlag i Basel i novemberutgåvan av tidningen Nature Physics beskriver hur de demonstrerat en transistor bestående av en kolnanotub ansluten till två magnetiska elektroder som styr elektronernas spinn.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)