JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analytiker: Programpatent hotar innovationen

Programpatentmotståndarna får vatten på sin kvarn i en oberoende rapport från analysföretaget Ovum.
”Programpatent hotar innovationen”, ”skadar konkurrensen” och ”missgynnar små företag”.

Det låter som propaganda från radikala programpatentmotståndare.

Men avsändaren är analysföretaget Ovum, som säger sig ha gjort en oberoende analys och på eget initiativ.

– Ovum har i sig varit engagerad som rådgivare till diverse organisationer, angående patent. Men just detta forskningsprojekt har ingen sponsor, säger Gary Barnett, som lett arbetet med rapporten.

Forskningen påbörjades under kontroversen runt EU:s CIID-direktiv (computer implemented inventions, datorimplementerade uppfinningar).

– Anledningen till att rapporten publiceras just nu är att jag just blev klar med den, säger Gary Barnett.

Ovums forskningsmetodik har varit intervjuer med berörda parter. Dessutom har Ovum gjort en analys av den ekonomiska forskningen kring patent.

Slutsatsen är att mjukvarupatent inte fyller sitt syfte – att främja och sprida innovationer. Istället är de på flera sätt till skada för mjukvarumarknaden, enligt Ovum:
  • Konkurrensen skadas genom att patent används strategiskt som vapen mot potentiella konkurrenter och som försvar mot andra företags patent.
  • Programpatent missgynnar små mjukvaruföretag som inte har de resurser och den legala expertis som krävs för att skapa egna ”patentarsenaler”.
  • De bromsar innovation genom att göra det nästan omöjligt att konstruera program som inte inkräktar på patent
  • Genom att begränsa konkurrensen begränsar det också konsumentens valfrihet
Argumenten från Ovum överensstämmer punkt för punkt med argumenten från det organiserade programpatentmotståndet i EU (länk) .

Ovums rapport handlar om programpatentlagstiftningen i USA, som räknas som mer liberal än i de lagstiftningar som finns i EU-länderna. Men i praktiken beviljas mjukvarupatent även inom EU och lobbying pågår för att göra det enklare.

Tanken med patent är att monopolet som de ger ska uppmuntra till investeringar. Som mjukvaruutvecklare är alltså programpatent ett incitament för innovation. Men Gary Barnett tror inte alls på de programföretag som påstår att de skulle innovera mindre om möjligheten att patentera program togs bort.

– Det är rent nonsens! Om de skulle dra ner sin innovation skulle de försvinna från marknaden. Det finns inte en chans att programföretag skulle sluta innovera utan patentskydd. Det går till och med att argumentera för att det skulle vara tvärtom, säger Gary Barnett.

Ovums rapport vill inte gå så långt som till att förbjuda programpatent. Trots raden av negativa argument är det svårt att få Gary Barnett att ta fullt avstånd från programpatent.

– Vi har inte dragit slutsatsen att mjukvarapatent är dåliga. Bara att vi inte sett några övertygande argument för att de är bra, säger Gary Barnett.

– I rapporten förklarar vi vilka fördelar som finns med ett patentsystem. Men vi förklarar också att det inte finns några övertygande bevis för att programpatent har haft en positiv effekt på innovationen.

– Vår uppfattning är att systemet behöver reformeras. Men vi måste vara realistiska och hålla oss inom rådande juridiska ramverk. Därefter kan vi gå vidare och ställa nyckelfrågan om programpatent är en bra idé överhuvudtaget, säger Gary Barnett.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)