JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28
Ett förslag till förbättring från två anställda på Ericsson i Gävle har inte gett den ersättning som företaget utlovat, hävdar fackförbundet IF Metall, som därför stämmer Ericsson på 40 miljoner kronor.
De två anställda i Gävlefabriken lämnade redan 1999 in ett förlag på hur ställtiderna avsevärt kunde kortas i kretskortsproduktionen.

– Vi beräknar att Ericsson har tjänat 80 miljoner kronor på förslaget, säger Darko Davidovic, förhandlingsombudsman på IF Metall i ett pressmeddelande.

För att uppmuntra de anställda att komma med förbättringar hade företaget infört ett belöningssystem. I det lokala kollektivavtalet fanns inskrivet tre nivåer för hur förslag skulle belönas.

Nivå ett gav 400 kronor för förslag som kunde vara något att titta vidare på. Nivå två gav 1 800 kronor för förslag som ansågs vara utvecklingsbara. I nivå tre skickades förslagen vidare till en nämnd där både representanter från företagsledningen och facket satt. Om förbättringen ansågs väsentligt värdefull skulle den vinst förslaget sparade delas mellan företaget och förslagsställaren.
De två innovatörerna hade belönats utifrån nivå ett och två. När förslaget togs upp i nämnden menade företagsledningen att det redan fanns en liknande förbättring som belönats.

– Om ett sådant förslag redan fanns varför betalar Ericsson då ut enligt de lägre nivåerna? Och varför hade de inte infört förändringen tidigare när det fanns så mycket pengar att tjäna? Förslagen är inte alls lika, säger Darko Davidovic.

I stämningen som lämnats in i dag till Arbetsdomstolen kräver IF Metall att förslagsställarna får vardera 20 miljoner kronor. Det vill säga hälften av det belopp företaget tjänat under ett år på besparingen.

Ericsson i Gävle har numera tagit bort sitt belöningssystem.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)