JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avantel in i Prevas
Konsultjätten Prevas köper elektronikutvecklingsbolaget Avantel. Med affären får Prevas tillgång till Avantels spetskompetens inom inbyggda system, samtidigt som Avantel får möjlighet att utnyttja Prevas bredd, geografiska spridning och ekonomiska tyngd.
Börsnoterade Prevas har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa Avantel, ett bolag i centrala Stockholm som utvecklar elektronik åt bland andra Electrolux och Packetfront. Tanken är att stärka Prevas på marknaden för inbyggda system, där företaget har ambitionen att vara ledande i Norden. Den ambitionen delas av Avantels vd och huvudägare Maria Månsson.

- Vår ambition är att bedriva produktutveckling i världsklass. Då behövs mer styrka och mer bredd, säger Maria Månsson.

I praktiken betyder det mer personal och större möjligheter till investeringar än vad niomannaföretaget Avantel mäktat med på egen hand. Kundernas ändrade beteende är en annan bidragande orsak till att hon och Avantel nu gör denna förändring.

- Många kunder har gått från att anlita i princip vem de vill till att jobba med ramavtal med stora konsulter, konstaterar hon, och då har Avantels roll mer blivit som underkonsult.

Hon säger att försäljningen inte innebär någon nedtrappning i hennes eget engagemang, trots att hon inte längre kommer att vara vd.

- Att få vara med och påverka är mycket viktigare för mig än titlar. Och den här förändringen ger större möjlighet att påverka och förstärka vår verksamhet i dagens globaliserade värld.

- Vi har jobbat med en egen projektmodell där ansvar leder till effektiv utveckling, och vi har varit framgångsrika. Modellen påminner en hel del om hur Prevas jobbar, så jag är övertygad om att det här är rätt förändring för oss nu, säger hon.

Avantel, grundat 1984, har nio medarbetare och en omsättning på knappt 6 miljoner enligt årsredovisningen för 2004. Prevas är ett betydligt större företag, med drygt 200 anställda och en omsättning 2005 på 214 miljoner kronor, upp från 154 miljoner året innan. Vinsten uppgick till 10 miljoner, ett litet steg bakåt från 13 miljoner året innan, men med tanke på att andra halvåret var mycket lönsamt så går trenden åt rätt håll ändå.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)