JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsboom ger dyrare halvledare

Priset på de kiselskivor som används för halvledartillverkning har gjort två ryck uppåt de senaste månaderna. En orsak är konkurrens om materialet polykisel som också efterfrågas av solcellstillverkare.
Det råder stor efterfrågan på solceller, inte minst på grund av det höga oljepriset. Men produktionen hämmas av brist på polykisel, vilket gör att produktionen i år inte väntas bli mer än 10 procent större än i fjol.

Polykisel är därtill en av de grundläggande ingredienserna i de kiselskivor som halvledartillverkarna etsar sina kretsar på. Det har gjort att skivproducenterna höjt sina priser två gånger det senaste halvåret, först före jul med 5 procent och därefter i april i samma storleksordning. Kiselskiveindustrin är ett oligopol där en handfull företag följer varandra noga, och där ingen kan ändra sina priser utan att de andra följer med.

Övergången från 200 mm till 300 mm-skivor förvärrar problemen. Efterfrågan är alltjämt störst på 200 mm-skivor, men ingen tillverkare vill investera i utökad kapacitet för sådana eftersom 300 mm-marknaden anses så mycket mer lukrativ. En 200 mm-skiva kostar idag omkring 45 dollar, medan en 300 mm-skiva kostar 200 dollar.

En konsekvens blir att den totala kiselytan som produceras i år bara väntas bli 5-6 procent större än förra året. Samtidigt ökar omsättningen hos kiselskiveleverantörerna med 12-15 procent. Allt enligt nättidningen EE Times.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)