JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia i miljötoppen, Apple i botten
Nokia toppar Greenpeace ranking över miljövänliga pc- och mobiltelefontillverkare. I botten finns Apple.  Sony Ericsson kommer på femte plats bland de 14 rankade företagen.
Miljöorganisationen Greenpeace har uppdaterat sin lista över miljövänligheten hos de 14 största mobil- och pc-tillverkarna i världen. Listan är ett av organisationens medel för att minska mängden elektronikskrot i världen, och dessutom minimera farliga ämnen i skrotet. Listan publicerades för första gången i oktober, och ska uppdateras var tredje månad.

I nyss publicerade andra upplagan av ”Guide to Greener Electronics” toppar Nokia, med 7,3 poäng på en skala mellan noll och 10. Enda anmärkningen är avsaknad av plan för att fasa ut PVC.

I botten finns Apple, med 2,7 poäng. Enligt Greenpeace uppfyller Apple knappt några miljökriterier, och visar inte heller några tecken på framsteg på denna punkt. Greenpeace har därför startat en sajt (länk) där man uppmanar alla Apple- och Ipod-ägare att skriva ett email till Steve Jobs och kräva ändring.

Sony Ericsson hamnar på en femte plats, med 5,7 poäng. Greenpeace påpekar att flera modeller är fria från miljöbelastande kemikalier, och att företaget har bra planer på utfasning av andra kemikalier. Ändå måste företaget förbättra sin kemikaliepolicy och sin återvinningsrapportering om de ska stiga i Greenpeace rankning.

Störst framsteg har gjorts av pc-bolagen Acer och Lenovo. Båda har lovat sluta använda ett antal giftiga kemikalier. Även Motorola har gått framåt.

LGE, Samsung och Sony har tappat poäng, delvis för att de stöder ett amerikanskt lagförslag som lägger mer ansvar för återvinningen på konsumenterna i stället för på producenterna, som Greenpeace förordar.

Greenpeacelistan bygger på öppen information från företagen, i vissa fall förtydligad genom personliga kontakter. Bolagen bedöms efter två huvudkriterier – hur rena deras produkter är från farliga ämnen och hur de återvinner sina produkter när de tjänat ut.  

Hela Greenpeace-listan finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)