JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikaner lobbar för bly
Den amerikanska lobbyorganisationen RoHSUSA har lämnat in en ansökan till EU-kommissionen om ett generellt undantag från förbudet att använda bly i lödfogar. Organisationen hävdar att de ämnen som används för att ersätta bly skadar miljön mer än bly.
För närvarande finns 23 förslag på undantag från RoHS-direktivet listade på EU:s officiella hemsida. Det är både undantag som tidigare avslagit men där den som gjort ansökan vill göra ett nytt försök men även helt nya ansökningar.

Nummer 15 är extra intressant eftersom det yrkar på ett generellt undantag från förbudet att använda bly i lödfogarna. För att understödja yrkandet har RoHSUSA bifogat fyra dokument, inklusive en rapport från United States Environmental Protection Agency (amerikanska motsvarigheten naturvårdsverket).

Det är oklart när TAC (kommittén för anpassning av EU:s avfallslagstiftning till tekniska och vetenskapliga framsteg) kan rösta om förslagen. Kommitténs senaste möte var den 22 november och datum för nästa möte är inte satt.

Här är listan på föreslagna undantag.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)