JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer kräm hos Saft
Batteritillverkaren Saft ökar produktionen med 20 procent i företagets fabrik i Oskarshamn, tack vare en investering på 5 miljoner euro.
I Oskarshamn har franskägda Saft AB en av världens större produktionsanläggningar för nickel-kadmiumbatterier (NiCd). Fabriken har nyligen fått sin kapacitet utökad med 20 procent efter en investering på 5 miljoner euro under tre år. Investeringen har även ökat flexibiliteten för att tillmötesgå kunder som behöver stora volymer på kort tid. En del av pengarna har också gått till att minska fabrikens behov av vatten och energi.

Här har bland annat tillverkats det som Guinness rekordbok kallar "världens mest kraftfulla batteri", en anordning som kan leverera 46 MW och som består av 14 000 NiCd-celler. Rekordinstallationen sitter som reservkraft i ett kraftverk i Alaska, hos Golden Valley Electrical Association.

Fabriken i Oskarshamn har tillverkat batterier i 100 år, ursprungligen under namnet Nya Jungner Ackumulator. Grundaren, doktor Waldemar Jungner, var även en pionjär inom nickel-kadmiumceller, som han gav varumärket Nife, då de i sin första version innehöll nickel och järn (Ni och Fe). Varumärket Nife finns alltjämt i Safts utbud.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)