JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RoHS-inspektionerna har startat
Sex länder har kommit igång med kontrollen av RoHS-direktivet. I Sverige förväntas inspektionerna starta nästa höst.
Representanter för Danmark, Spanien, Cypern, Österriken, Portugal och Storbritannien meddelade på senaste TAC-mötet (kommittén för anpassning av EU:s avfallslagstiftning till tekniska och vetenskapliga framsteg) att de startat med någon typ av kontroll.

– Fler är på gång och det kan också vara fler som redan startat, säger Ylva Holmquist från kemikalieinspektionen (KemI) som var med på mötet i Bryssel den 22 november.

I Sverige startar arbetet med att ta fram en metodik för hur inspektionerna ska gå till nästa år och själva inspektionerna ska starta nästa höst. Det uppgav Björne Olsson som är chef för inspektörerna på KemI i oktober till Elektroniktidningen. Viktigt att framhålla att KemI redan nu utför inspektioner ifall det kommer in tips

Sverige ska samarbeta med de Nordiska länderna för att få till en samsyn på hur inspektionerna ska ske. Bland annat ska ett så kallat XRF-instrument användas vid tillsynen. Även Belgien kommer att använda ”pistolen” som snabbt ger en indikation på om det finns förbjudna ämnen på ytan av den produkt som bestrålas av röntgenkällan i instrumentet.

– Det är säkert fler länder som kommer att använda XRF-instrument, men viktigast är dokumentationen. Saknas trovärdig dokumentation på produkten får man till exempel använda XRF för att ta reda på vad produkten innehåller eller skicka den på analys, säger Ylva Holmquist.

Åtminstone fyra länder kräver självdeklaration av tillverkarna eller importörerna. Det är Cypern Spanien, Slovenien och Storbritannien.
Av TAC-mötet framgick också att ansvarig myndighet i ett land redan fått in tips från konkurrerande företag och därefter utfört inspektion.
En tidig indikation från inspektionerna i en medlemsstat visar att de flesta av de inspekterade produkterna inte är helt men nästan RoHS-kompatibla. I dessa fall har medlemsstaten bett tillverkaren att rätta till produkten inom en viss tid.
 
På EU-marknaden finns fortfarande gamla produkter satta på marknaden före den 1 juli 2006 då RoHS-direktivet trädde i kraft. Därför menar många medlemsstater att RoHS inte kommer att slå igenom förrän under 2007.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)