JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppdaterat: EU vill avskaffa PTS
EU-kommissionären Viviane Reding vill skapa en regleringsmyndighet på Europanivå som ska ersätta Post- och Telestyrelsen, PTS, och dess nationella kollegor.
PTS tycker det är en dålig idé och uppmanar Reding att samarbeta mer.
I USA finns den nationella, överdelstatliga myndigheten FCC, Federal Communications Commission, med långt gående befogenheter att reglera alla former av tele-, radio- och datakommunikation. Något liknande vill EUs kommissionär för kommunikationsfrågor, luxemburgskan Viviane Reding, åstadkomma.
Image
Vivane Reding

I ett möte med Europas 27 nationella myndigheter i fredags argumenterade hon för sin sak. Hon menar att dagens vildvuxna flora av regleringar, parat med det faktum att många nationella regleringsmyndigheter har historiskt täta kopplingar till den största telekomoperatören, är handelshinder som sinkar tillväxten i Europa. Och att enda lösningen är att centralisera regleringen till ett enda organ.

Föga överraskande tyckte de 27 myndigheterna inte om idén. De höll med om behovet av harmoniserad reglering, men menade att det skedde bäst på nationsnivå. Regleringsmyndigheternas samarbetsorganisation ERG, European Regulators Group, uttryckte denna vilja i en press release där man också uppmanade Viviane Reding att samverka med ERG i stället för att motverka.

- Självklart ska vi harmonisera mer i Europa. Men det finns stora skillnader mellan olika länder, och man måste ta hänsyn till lokala förutsättningar, säger Sara Andersson, talesperson på Post- och Telestyrelsen, PTS, till Elektroniktidningen.

Hon nämner demografiska skillnader, glesbygdsfrågor och varierad grad av bredbandsutbyggnad som exempel på frågor där hon menar att lokala myndigheter har större möjligheter än ett överstatligt organ att fatta rätt beslut.

Tidningen Wall Street Journal konstaterar att de nationella regulatörerna tolkar EUs regler ganska olika. I Storbritannien har myndigheterna varit tuffa mot BT, medan tyska myndigheter har undantagit Deutsche Telekom från flera EU-bestämmelser.

Men Viviane Reding ger inte upp. Hon har inte själv makt att ändra situationen, men har förskjutit ärendet till EU-kommissionen som vid ett möte i Bryssel senare i år ska fatta beslut i frågan. Om EU-kommissionen så beslutar kan en ny myndighet på Europanivå vara på plats inom ett år. PTS, Post- och Telestyrelsen, och dess europeiska kollegor, kan då vara nedlagda.

Om ministerrådet så beslutar kan en ny myndighet på Europanivå vara på plats tidigast 2009. PTS och dess europeiska kollegor, kan då vara nedlagda. Men på PTS tror man inte den utvecklingen är särskilt sannolik.

- Kommissionen brukar vara mer positiv till ökad överstatlighet än ministerrådet och EU-parlamentet. Politiskt är ganska osannolikt att det blir majoritet för Redings förslag, säger Sara Andersson på PTS.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)