JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fåhreus i mikroskopisk satsning
ImageAnotogrundaren Christer Fåhreus har satsat en miljon kronor i Phase Holographic Imaging som utvecklar ett holografibaserat mikroskop, skrivet nyhetsbrevet Rapidus.
Enligt Rapidus har Phase Holographic Imaging, PHI, fått in två miljoner kronor i riskkapital från privatpersoner. Hälften kommer från Christer Fåhreus som också tar plats i företagets styrelse.

PHI, beläget i Lund, utvecklar ett mikroskop som ska ge bättre upplösning än dagens. Första tillämpningen är att analysera celler. Företaget använder holografisk teknik och ett flertal bildsensorer som registrerar ljus och låter en dator bygga upp helhetsbilden.

Förutom den höga upplösningen och den goda kontrasten blir PHIs mikroskop lättare och mindre ömtåliga än konventionella optiska mikroskop eftersom de inte innehåller några linser och inte har några rörliga delar.

Lunds universitet har redan köpt de två första exemplaren, och ytterligare fem är beställda av företag i närområdet. Bolagets vd Peter Egelberg säger till Rapidus att det finns minst 100 potentiella kunder i Malmö och Lund, en region där det pågår mycket cellforskning.

PHI grundades 2004 och har tre anställda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)