JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gör elektricitet av spillvärme
På universitet i amerikanska Utah har ett forskarteam utvecklat en prototyp som omvandlar värme till ljud och sedan elektricitet. Förhoppningen är att tekniken ska kunna användas för att omvandla värmen från exempelvis datorer och annan elektronik till ny elektricitet. 
– Vi konverterar spillvärme till elektricitet på ett effektivt sätt, helt enkelt genom att använda ljud. Det är ett helt nytt sätt att skapa energi av spillvärme, säger Orest Symko, fysikprocessor på University of Utah, till webbtidningen Physorg.

Fem doktorander på universitetet har utvecklat en metod som ökar verkningsgraden hos akustiska värmemotorer. Deras forskningsresultat presenteras idag på Acoustical Society of Americas årliga möte i USA.
 
Planen är att forskargruppen inom ett år ska ha en produkt framme som kan skapa elektricitet från värmen alstrad från militära radaranläggningar. Den amerikanska armen står bakom forskningen. Militären är intresserad av att ta tillvara spillvärme från radarutrustning samt siktar också på att tillverka en bärbar energikälla som kan användas ute på fältet.

Professor Orest Symko tror dessutom att tekniken inom två år kommer att kunna användas som ett alternativ till solceller då solenergi omvandlas till elektricitet. Och hans vision är att den i framtiden ska kunna användas för att kyla bärbara datorer och andra datorer.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)