JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ryssland bygger modern fabb
Ryska staten och företaget Kedah Group har långt gångna planer på att bygga en halvledarfabrik i världsklass i staden Nizjnij Novgorod.
Tidningen EE Times berättar att Rysslands statliga elektronikfond har anslagit motsvarande 700 miljoner dollar till ett företag vid namn Kedah Group, som ska bygga en halvledarfabrik i Nizjnij Novgorod. Fabriken ska klara tillverkning av kretsar med geometrier mellan 90 och 180 nm, och producera upp till 30 000 kiselskivor i storlekarna 8 och 12 tum.

Uppgifterna kommer från en presentation gjord av den statliga elektronikfondens vice ordförande, Alexander Kalinin, på en konferens i Moskva arrangerad av halvledarutrustningsföretagens samarbetsorganisation Semi. Förutom 700 miljoner dollar till Kedah Groups fabrik anslås även 500 miljoner dollar för att den gamla halvledarfabriken från sojvettiden JSC Mikron i Zelenograd ska uppgraderas till 90 nm-produktion. Därtill ska en okänd men ansenlig summa pengar gå till att öka kompetensen hos ett antal designcenter i Ryssland.

Reportern påpekar att många detaljer kring fabbplanerna är okända, exempelvis tidsplan och budget. En 300 mm-fabb brukar anses kosta minst 3 miljarder dollar, och även en måttligt välutrustad fabb går loss på minst en miljard. Kombinationen av 8- och 12-tumsskivor i produktionen är också ett frågetecken, enligt tidningen.

Därtill är  det oklart vilka som står bakom Kedah Group. Tidningen konstaterar att Kedah är en delstat i Malaysia där det finns en teknikpark som bland annat huserar Intel, Infineno, Fuji och det malaysiska foundryt Silterra. Och spekulerar i huruvida denna konstellation skulle vara inblandad, då Silterra i samarbete med belgiska Imec har en stark processutveckling med bland annat en 90 nm-process som företaget sagt att man ska migrera till 65 nm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)