JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hack i optotillväxten
Världsmarknaden för optokomponenter minskade med 4 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet innan, enligt analyshuset Ovum RHK.
Det såldes optokomponenter för 980 miljoner dollar under årets första kvartal, en nedgång med 4 procent jämfört med kvartalet innan, men en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Ovum karaktäriserar ändå utvecklingen som en nedgång, eftersom det var första kvartalet på två år med negativ tillväxt.

Nedgången ses dock som ett hack i tillväxtkurvan, som kan förklaras med lagerkorrigeringar hos stora kunder. Ovum förväntar sig att marknaden ökar under resten av året.

De två största leverantörerna, JDSU och Finisar, minskade sin försäljning med 3 respektive 10 procent jämfört med kvartalet innan. Finisar anger att engångshändelser ligger bakom minskningen.

Bäst gick det för produkter som stöder 10 och 40 Gbit/s. Det gynnade leverantören Opnext, som har majoriteten av sin försäljning på dessa områden, och som ökade sin försäljning med 6 procent. Även så kallade Roadm, rekonfigurerbara optiska add-dropmultiplexorer, visade god tillväxt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)