JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo inför alkovakt
ImageVolvo Personvagnar lanserar för första gången ett eget integrerat alkolås, kallat Alcoguard. Tekniken bygger på bränsleceller som reagerar på alkohol i utandningsluften. 
Idag är var tredje dödsfall vid trafikolyckor i Europa alkoholrelaterat, hävdar Volvo, som inom kort erbjuder ett integrerat alkolås som tillval i ett flertal bilmodeller.

Alcoguard bygger på bränslecellsteknik. Innan bilen startas blåser föraren i en trådlös handenhet, stor som en fjärrkontroll. Utandningsprovet analyseras i handenheten som sedan skickar svaret via en radiosignal till bilens elektroniska styrsystem. Om alkoholhalten i utandningsluften överstiger 0,2 promille startar inte bilen. Volvo hävdar att systemet inte går att lura tack vare avancerad sensorteknik.

- Tekniken är dyrare men ger också klart bättre mätresultat. Till skillnad från exempelvis halvledare, reagerar bränslecellerna endast på etanol och inget annat. I bränslecellen passerar etanolmolekylerna ett känsligt membran och en ström genereras. Därefter mäts strömstyrkan. En högre strömstyrka innebär mer alkohol i utandningsluften, förklarar David Nilsson, projektledare för Alcoguard på Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Redan i början av 2008 kommer Alcoguard att finnas som tillval till Volvo S80, V70 och XC70. Innan sommaren kommer den också till de mindre bilmodellerna.

Sverige är i dag den största marknaden för alkolås, men Volvo Personvagnar kommer även att erbjuda systemet i övriga Europa och USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)