JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobila lokalsamtal kan förbli lokala
Samtal mellan mobiler som täcks av samma basstation kan numera kopplas lokalt, utan att blanda in övriga telenätet. Denna innovation, som kan spara mycket pengar för operatörerna, introducerades av Ericsson idag på mässan Mobile Asia Congress.
Idag kopplas alla mobilsamtal genom en eller flera operatörers system av nät och växlar, oavsett hur nära varandra de samtalande befinner sig. Det är onödigt dyrt, menar Ericsson, som därför introducerar en funktion kallad Abis Local Connectivity. Abis är Ericssons samlingsnamn för IP-baserad teknik i GSM-näten.

Tanken är att samtal mellan mobiler som befinner sig inom samma basstations täckningsområde ska kunna kopplas lokalt. Funktionen fungerar även för kluster av basstationer. Annan abonnentinformation, till exempel för debitering av samtalet, skickas dock som vanligt till nätets centrala styrsystem.

Ytterligare en poäng är att samtalskvaliteten höjs, och risken att råka ut för en satellitkoppling av samtalet, med de därtill hörande tidsfördröjningarna, elimineras helt.

Funktionen demonstreras denna vecka på mässan Mobile Asia Congress i Macao och ska finnas i alla GSM-basstationer som Ericsson levererar från mitten av nästa år.

Den stora poängen, enligt Ericsson, är att få ner operatörernas kostnader för samtal i glesbygd. Där täcker en och samma basstation ofta stora områden, och en större andel av samtalen där är inom denna basstations område. Att bygga ut trafikkapaciteten från sådana avlägset belägna basstationer till huvudnätet är ofta en flaskhals i utvecklingsländer.

- Funktionen är ett rejält genombrott för att reducera kostnaderna och göra det lönsamt att etablera mobil kommunikation över jordens fyra hörn, säger Ulf Ewaldsson, chef för Ericssons produktområde Radio, i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)