JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. On Semi köper Amis

Krafthalvledarbolaget On Semiconductor köper asic- och assp-bolaget Ami Semiconductor för 5,9 miljarder kronor.
On Semi, det analog- och kraftelektronikbolag som på slutet av 1990-talet knoppades av från Motorola, köper Amis Holdings, det företag som äger halvledartillverkaren Ami Semiconductor. Köpeskillingen på 915 miljoner dollar motsvarande 5,9 miljarder kronor och betalas i aktier.

De två bolagen ser vid första anblicken ut att vara ett omaka par. On Semi har en bred produktportfölj inom standardprodukter för analogteknik, strömförsörjning och effekthantering (power management). Amis gör digitala och blandat analog-digitala asicar och assp:er (application specific standard products), och var länge en förespråkare för så kallat strukturerade asciar, ett slags halvfabrikat för digitala kretsar mellan asicar och FPGA:er.

Det finns dock en gemensam nämnare, nämligen gediget kunnande om halvledarprocesser. Amis har utvecklat egna processer för såväl högspänningskrav för fordons- och industritillämpningar, som för lågeffekt, särskilt för medicinska tillämpningar. Man har även tagit fram egen DSP-teknik för ljudändamål, samt bildsensorer, transceivrar och drivkretsar.

På kundsidan finns också gemensamma intressen, i synnerhet inom medicin- militär- och fordonsindustrierna.

Med köpet får On Semi även ett starkare fäste i Europa. Här har Amis sedan en tid tillbaka ett nära samarbete med forskningsinstitutet Imec i Belgien, som tillkom då man köpte Alcatels avdelning för blandat analog-digital teknik år 2002.

Amis omsatte drygt 600 miljoner dollar i fjol och har cirka 2500 anställda. On Semi omsatte cirka 1,5 miljarder dollar och har drygt 11 000 anställda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)