JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Tack vare framgångar med NAND-flashminnen har japanska Toshiba ökat sin omsättning med 28 procent och gått från sjätte till tredje plats. Det är den största förändringen från i fjol när Gartner presenterar sin preliminära tio-i-topplista för halvledarbolagen under 2007.
Totalt ökar halvledarmarknaden i år med nära 3 procent, vilket är betydligt mindre än de flesta analytiker trodde i början av året då prognoserna pendlade mellan 7 och 19 procent.

Som vanligt har vissa bolag gått bättre än andra, må vara att dramatiken detta år varit tämligen låg. Två av de tio på topplistan - Toshiba och Hynix - ökade sin omsättning med mer än 20 procent. Och två andra backade substantiellt - Infineon med 7 procent och Texas Instruments med 4 procent.

Noterbart är också att holländska NXP och japanska NEC åter kravlat sig upp på tio-i-topp, på bekostnad av Sony och AMD. Gartner räknar inte in renodlade uppdragstillverkare (foundryn), annars hade TSMC troligen hamnat på en femte plats.

Föga förvånande är det berg- och dalbanan på minnesmarknaden som orsakat de största förändringarna. DRAM-tillverkarna har haft ett tufft år med kraftiga prisfall, medan NAND-flashminnen gått starkt framåt. För marknadstvåan Samsung blev resultatet närmast ett nollsummespel - förlusterna på DRAM-sidan uppvägs av framgångar inom NAND-flash och därtill goda resultat med CMOS-sensorer och mediekretsar.

Även årets raket Toshiba har NAND-flash och CMOS-sensorer att tacka för sitt rankinglyft. Både Samsung och Toshiba säljer mycket CMOS-sensorer till kameror i mobiltelefoner. Toshiba har också varit lyckosamt med sina asicar och assp:er för platta tv-mottagare och HD-DVD-spelare.

I siffrorna för Infineon är även det tidigare i år avknoppade minnesbolaget Qimonda inräknat.
Image
Källa: Gartner

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus