JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OS:et mäter vart energin går

I version 2.1 av det svenskutvecklade operativsystemet Contiki finns en effektprofileringsfunktion som mäter hur mycket energi som gått och vad den används till. Därtill finns nya energisparfunktioner.
Minimalistiskt är ett ord som väl beskriver operativsystemet Contiki, utvecklat av forskningsinstitutet Sics under ledning av Adam Dunkels. I en typisk konfiguration upptar det bara 2 kbyte RAM och 40 kbyte ROM. Contiki, vars öppna källkod kan laddas ned från Sics sajt (länk) , är tänkt för trådlösa sensornät och har nyligen lanserats i version 2.1.

I sin nya version ger Contiki inte bara strömsnålare system - det går också att mäta vilka enheter som konsumerat energi. Tack vare en effektprofileringsfunktion, som enligt Adam Dunkels är unik, kan OS:et rapportera exakt hur mycket ström som gått till CPU:n, minnet, radion, sensorerna och så vidare. Tack vare funktionen går det att optimera systemet för att dra så lite ström som möjligt, och på det viset inte bara öka livslängden utan också kunna prognosticera hur länge batterierna räcker för driften.

Ytterligare en möjlighet som öppnas är att kunna avgöra hur energieffektiva olika nätverks- och radioprotokoll är. Här har Sics bidragit än mer till utvecklingen genom att ta fram ett radioprotokoll som stänger av radion då den inte används, vilket enligt Adam Dunkels förlänger livslängden på Contikisystem från dagar till år.

Contiki 2.1 finns för plattformarna MSP430, x86, 6502 och Z80, samt för nätverkssensorkorten Tmote Sky och ESB.

Adam Dunkels har tidigare beskrivit Contiki i en expertartikel i Elektroniktidningen (länk).  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)