Ytemitterande lasrar eller VCSEL, Vertical Cavity Surface Emitting Lasers, har funnits i ungefär tio år och används bland annat för att koppla ihop servrar i stora kluster. Avstånden är dock under hundra meter och för att få upp datahastigheten behövs flera parallella kanaler. Bland annat tillverkar Zarlink i Järfälla ytemitterande lasrar för den här tillämpningen.
- Problemet med dagens ytemitterande lasrar är tillförlitligheten. Vi har en monolitisk och kristallin komponent som tillverkas i en ren galliumarsenidprocess vilket är extremt bra för långtidsegenskaperna, säger Bo Hammarlund.
Dessutom ger processen en våglängd på 1,3 mikrometer. Dagens komponenter har 850 nm och tillverkas i indiumfosfidprocesser. Den längre våglängden ger bättre räckvidd.
- Vi borde kunna nå över hundra meter vid 10 Gbit/s per kanal.
Komponenten är tillverkad och grovtestad. Den har bra optisk uteffekt, går att modulera upp till 8 Gbit/s och fungerar upp till 85 grader Celsius. Utvärderingen har gjorts med stöd från Teknikbrostiftelsen och vinsten i Venture Cup ger symboliska 10 000 kronor.
Men än så länge är ViXlas som lasern döpts till bara ett projekt, inget företag. För att komma vidare krävs betydligt större belopp.
- Vi visade upp lasern på optomässan Ecoc och alla ville ha prover. Vi har också gjort bedömningen att lasern går att kommersialisera men vi har fortfarande inte bestämt om vi ska gå vidare, säger Bo Hammarlund.