JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Tävlingen Guldtaggen, om det bästa nordiska RFID-projektet, var länge en angelägenhet för entusiastiska småföretag. Men numera deltar storföretag som Stora Enso, LKAB, Volvo och Aker.

Elva projekt är nominerade till Guldtaggen 2007, den tävling om bästa nordiska RFID-projekt som arrangeras av intresseföreningen RFID Nordic. Bland de nominerade finns i år fler storföretag än tidigare, som Stora Enso, LKAB, Volvo, Ramirent, Veolia och Aker. Sex av projekten är svenska, fyra är finländska och Norge deltar med ett projekt.

Gemensamt för samtliga projekt är att de involverat minst ett konsultföretag. I stor utsträckning handlar projekten också om RFID i olika former av tuffa miljöer.

Stora Enso som gjort ett inpasseringssystem där en passiv transponder läser av alla som kommer in på bruket Anjalankoski, oavsett om de går till fots, cyklar eller kör motorcykel.

LKAB har tagit fram en RFID-läsare som i hög fart på en lastbil i underjordiska gruvgångar samlar information om hur mycket malm som lastats och när lastningen ska avbrytas. Läsaren kommunicerar med såväl TCP/IP som med wlan.

Ramirents system ska hålla ordning på företagets uthyrda verktyg och utrustning. Det bygger på en passiv RFID-tagg som ska tåla magnetism och frätande vätskor.

Volvo har integrerat RFID i en arbetshandske, något som ska göra det lättare att sortera likaledes RFID-försedda transportställningar på motorfabriken i Skövde. Handsken kommunicerar via Bluetooth med en handdator, som i sin tur kan ta emot röstkommandon om hur den aktuella ställningen ska sorteras.

Bland de mindre företagen som nominerats märks Länsbiblioteket i Västerbotten som lagt in en RFID-tagg i varje bokrygg med information om boken som kan läsas upp i hörlurar, och finländska modeföretaget NP Collection vars system spårar alla tyger i realtid från tillverkare till återförsäljare.

Guldtaggen delas ut den 6 februari på evenemanget RFID i Norden, i Kista Science Tower.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)