JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 28 november 2021 VECKA 47
Amerikanska Nanochip är ett minnesföretag värt att lägga på minnet. Inom två år lovar företaget ett mikromekaniskt minne som lagrar åtta gånger mer data än dagens största flashminnen till en fjärdedel av kostnaden per bit. Nu får företaget ytterligare 90 miljoner kronor av investmentbolagen Intel Capital och JK&B Capital för ta produkten till marknaden.

– Vi är på god väg att nå vårt mål att ha en fullt kommersiell förstaprodukt ute år 2010, säger Gordon Knight, vd på Nanochip.

Han menar att det senaste kapitaltillskottet från Intel Capital och JK&B Capital troligen gör att företaget kommer att kunna avsluta utvecklingsarbetet av de första prototyperna senare i år och att de första proverna kommer att kunna skeppas till ett fåtal kunder redan under år 2009.

Nanochips utvecklar en mikromekanisk minnensarkitektur som, likt dagens flashminne, är icke flyktig. Den första produkten väntas lagra mer än 100 Gbyte och framöver säger sig företaget nå upp i terabytestorlek.

– Flash är idag det självklara valet i en mängd tillämpningar där lågt pris och icke-flyktiga egenskaper är viktiga, men flashprocesserna börjar nå sin gräns när det gäller skalning. Nanochips teknik ger minnen med högre densitet till en mycket lägre kostnad per gigabyte, säger Keith Larson på Intel Capital.

Det mikromekaniska minnet består i stort av en kiselbotten i vilken man skapar ytterst små upphöjningar med spetsar som har en radie på mindre än 10 nm och som är i kontakt med ett ovanliggande minneslager. Minnesinnehållet ändras genom att en spänning läggs på spetsen. Vid läsning lägges en mycket låg spänning på spetsen, varvid den kan känna av om det är en 1:a eller 0:a som är lagrad. Ovanpå alltihopa läggs ett kisellock och slutligen inryms allt i en plastkapsel (se länk).

Nanochip startade 1996 och har under åren även hunnit med att utvecklat fasväxlande minnen. För cirka två år sedan ändrade dock företaget fokus efter att ha stött på en hel del svårigheter med den fasväxlande tekniken. Nu är det enbart memstekniken som gäller.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus