JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Närområdet dominerade Elektronik/EP

Av de 6829 besökarna på mässan Elektronik/EP kom hela 63,5 procent från Stockholm och Mälardalen. För 36 procent var det första gången de besökte mässan. Det och mycket mer framgår av mässans slutrapport som presenterades idag.

Elektronikbranschens kraftsamling Elektronik/EP som ägde rum på Stockholmsmässan i Älvsjö 28-30 januari, har nu presenterat sin slutrapport (länk). Här framgår bland annat att 6 829 personer besökte mässan varav några kom mer än en dag, vilket gjorde att antalet besök uppgick till 7 418 stycken. Eftersom därtill 2 784 personer deltog som utställare och 34 journalister hade ackrediterat sig så deltog sålunda 9 647 personer i evenemanget på något sätt.

Rapporten särredovisar inte antalet studenter, men uppskattningsvis kom mellan 700 och 750 gymnasister till Elektroniktidningens satsning Showcase Sweden, som därmed drog 10 procent av besökarna.

Enligt projektledaren Magnus Eriksson är statistiken i rapporten på de flesta punkter väldigt likartad resultatet från 2005, senast Elektronik/EP gick av stapeln. Av besökarna kom 63,5 procent från Stockholm och Mälardalen, vilket är i linje med tidigare mässor.

- Däremot har södra Sverige ökat från några få procent till 6 procent, vilket vi tycker är positivt, säger Magnus Eriksson.

Att mer än var tredje besökare, 36 procent, besökte mässan för första gången är också i paritet med tidigare mätningar, säger han. För den som har uppfattningen att branschen lider av förgubbning och brist på nytt blod är det en förvånansvärt hög siffra.

- Många pratar nog mest med dem de redan känner, och då kanske man inte kommer i kontakt med lika många nya människor. Och man får komma ihåg att mässan bara arrangerats var tredje år, säger Magnus Eriksson.

Besökarna verkar generellt mer nöjda än utställarna. 77 procent av besökarna ger betyget bra eller mycket bra som helhetsintryck, medan motsvarande siffra för utställarna är 62 procent.

- Det utställarna ger oss låga betyg på är antalet besökare, vilket vi ju vet om sedan tidigare, kommenterar Magnus Eriksson.

Det hoppas dock han och medarrangören IM-föreningen ändra till nästa mässa, som enligt planerna ska bli radikalt annorlunda på många sätt, se artikel (länk). Och ska man döma av rapporten från Elektronik/EP 2007 så finns fog för optimism inför det evenemanget, kallat SEE, Scandinavian Electronics Event som äger rum 13-15 april 2010. Hela 87 procent av utställarna känner redan till att SEE kommer att arrangeras, och två tredjedelar säger att de troligen eller säkert kommer att ställa ut där. Av besökarna säger sig 95 procent vara intresserade av att även besöka SEE.

Det faktum att mässan denna gång arrangerades måndag till onsdag, i stället för som brukligt tisdag till torsdag, orsakade en del mindre nöjda kommentarer under själva evenemanget. Det var dock enligt Magnus Eriksson inget som drog ner slutbetyget.

- Visst fick vi kommentarer både under mässan och i utvärderingen, men de flesta verkade nöjda ändå. Och till 2010 har vi åtgärdat det, då blir det tisdag till torsdag igen, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)