JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimax försenas i USA
Operatören Sprints planer på att få igång kommersiell drift av sitt Wimaxnät, kallat Xohm, denna månad skjuts på framtiden. Nu säger företaget att nätet inte kommer i drift förrän någon gång senare i år.
Problem med uppbyggnaden av det fasta nätet mellan Wimaxstationerna, plus prestandabekymmer i de provnät som satts upp i Chicago och Washington DC anges som orsaker till förseningarna, enligt IDG News Service.

Så sent som på mässan Consumer Electronics Show i början på januari hävdade Sprint att utvecklingen av Xohm (uttalas "soom") gick enligt plan.

Förseningen, som offentliggjordes på mässan CTIA Wireless av Sprints vd Barry West, är inte bara ett bakslag för Sprint utan för hela Wimaxindustrin. Sprints nät, tänkt att omfatta hela USA med början i Chicago, Washington och Baltimore, är en investering i storleksordningen 5-10 miljarder dollar och därmed den största enskilda satsningen på tekniken. När det nu inte kommer igång som tänkt utan kanske först i sommar, kanske ännu senare, så påverkas hela branschen.

- Förseningen är ett rejält slag mot Sprint, och molnen blir allt mörkare över hela Wimaxsektorn, kommenterar analysfirman ABI Researchs chefsanalytiker Clint Wheelock i webbtidningen Cellular News.

Att Sprint dessutom har ekonomiska problem är ingen hemlighet. Wimaxnätet var först tänkt att byggas tillsammans med kollegan Clearwire, men denne hoppade av i november, se artikel (länk). Sedan dess har Sprint letat efter nya partner och bland annat försökt övertala kabel-tv-operatörer som Comcast och Time Warner Cable att gå in i projektet. Enligt rykten har man även försökt förmå Intel att sponsra projektet - summan två miljarder dollar har nämnts på bloggar.

Analytiker säger nu att förseningarna hotar Wimax ställning i förhållande till annan teknik, i synnerhet LTE.

- Jag är fortfarande övertygad om att Wimax kommer att få stor betydelse, men tekniken tappar nu successivt greppet över konkurrerande 4G-alternativ, säger Wheelock.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)