JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
De flesta halvledaranalytiker hävdar att tillväxten i branschen blir låg eller måttlig den närmaste tiden. Men inte Malcolm Penn på Future Horizons. Han hävdar att marknaden i grunden är sund, och att ökade snittpriser på halvledare kommer att slå igenom i ökad försäljning och vinst. I år eller nästa år.
Global börsoro och skakiga finansmarknader i främst USA har fått de flesta analytiker att måla utsikterna för halvledarbranschen i mörka färger. Men det är en alltför lättköpt bild, menar Malcolm Penn, vd och chefsanalytiker på Future Horizons. Enligt honom är halvledarmarknaden i gott skick, där det enda stora problemet är den tuffa prispressen. Och den är på väg att lätta, menar han.

Grunden för Penns resonemang är att antalet sålda halvledare ökar stadigt, med omkring 13 procent per år. Förvisso finns en överetablering av tillverkare, vilket pressar ner priserna, men någon kommer förr eller senare att kasta in handduken. Och då kommer prispressen att avta.

Därtill har ett antal större uppdragstillverkare med TSMC i spetsen dragit åt bromsen för investeringar, vilket minskar utbudet och sålunda torde öka möjligheterna till prisökningar än mer.

- Det skulle räcka med att priserna stannade på dagens nivåer för att marknaden skulle öka dramatiskt. Och om priserna skulle öka en aning så blir tillväxten flera tiotals procent, säger han.

Han har tidigare prognosticerat att tillväxten i år blir 12 procent för halvledare globalt, och menar att det är alltför tidigt att börja rucka på den prognosen.

- Nedgången på fyra procent under första kvartalet kommer att följas av ett andra kvartal med nolltillväxt och därefter ett starkt andra halvår, säger han.

Future Horizons håller ett internationellt seminarium om halvledarbranschens framtid i Dubai 7-9 maj som Elektroniktidningen kommer att bevaka och rapportera från.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)