JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 13 juli 2020 VECKA 29
Regeringen går branschföreningarna IM och EIF till mötes och sänker bötesbeloppet till 10 000 kronor oberoende av omsättning för den som inte rapporterar till det så kallade EE-registret.
– Vi tycker att den tidigare utformningen av sanktionsavgifter blev orättvis. Den slog orimligt hårt mot de små företagen, säger miljöminister Andreas Carlgren till Dagens Nyheter.

Under förra året dömdes 82 företag för att inte ha lämnat korrekta uppgifter i tid om hur mycket elektronik de sålt och hur de uttjänta produkterna tagits omhand. Uppgifter ska rapporteras en gång per år till det så kallade EE-registeret som sköts av Naturvårdsverket.

Böterna landade i många fall på 120 000 kronor vilket Elektronikindustriföreningen och IM-föreningen ansåg vara orimligt högt för små företag.

Naturvårdsverket tog till sig av kritiken och lämnade in ett förslag till förändrad sanktionsskala i februari (länk). Förslaget sågades dock av branschföreningarna som ansåg att nivåerna fortfarande var för höga. De föreslog istället att beloppet skulle ligga på 10 000 kronor oavsett företagets storlek (länk). Nu ser regering ut att gå branschföreningarna till mötes.

– Vi har ju inte sett förslaget ännu, med det låter bra. Det är mycket tacknämligt att få en enhetlig summa. Det vi behöver från företagens sida är ett regelverk som är lätt att förstå och som går att följa, säger Maria Månsson som är vice ordförande på Elektronikindustriföreningen till Dagens Nyheter.

Det kommande förslaget ser dock ut att innehålla en skärpning. Det gäller de företag som drar igång en verksamhet som faller under WEEE-direktivet och som därmed måste rapportera till EE-registret. Idag riskerar de inga sanktioner men med det kommande förslaget ska det förändras så att böter kan dömas ut.

Exakt när de nya reglerna kan träda ikraft är inte klart, och inte heller om de medför några förändringar för de företag som redan dömts till böter enligt de nuvarande reglerna.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)