JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
Om Norge beställer Jas Gripen av Saab kommer mycket av elektroniken till dessa plan att göras i Norge. I Saabs utlovade motköp, för totalsummor motsvarande hela ordervärdet, ingår kommunikationsprodukter från Thales Norway och ett med Simrad samägt optronikbolag.
Saab har lämnat offert till den norska regeringen på 48 Jas Gripen av den senaste modellen, för leverans från och med 2016. Om offerten resulterar i en order lovar Saab motköp för drygt hela ordervärdet, och samarbete inom såväl militär och civil teknik med totalt affärsvärde i samma storleksordning, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Bland annat lovar Saab att Thales Norway ska få leverera utrustning för datalänkskommunikation, satellitkommunikation och den krypteringsutrustning som Nato kräver. Denna del är värd cirka 2 miljarder norska kronor.

Därtill lovar Saab att tillsammans med norska Simrad starta ett samägt bolag för utveckling, produktion och marknadsförning av en rad optronikprodukter. Bolaget ska också inbegripa ett kompetenscentrum för obemannade flygplan (UAV). Denna del av kontraktet är värt 6 miljarder norska kronor.

I löftena ingår också order till Natech i Narvik på produktion av kablage, paneler och annan elektromekanik till såväl Jas Gripen som andra militära produkter från Saab.

Den största delen av kontraktet rör dock själva flygplanet, där Kongsberg Defence & Aerospace erbjuds samarbete inom kompositproduktion samt utveckling och produktion av missiler under 10-15 år för totalt mer än 12 miljarder norska kronor. Även ammunitionsköp i Norge för en miljard kronor utlovas.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)