JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Replisaurus köper franska S.E.T.
Innovationsföretaget Replisaurus, som utvecklar en process för att lägga kopparledare på halvledarkretsar, har köpt maskintillverkaren S.E.T. Med köpet går Replisaurus från att sälja licenser till att bli utrustningsleverantör.
– Det visade sig vara svårt att få halvledartillverkarna eller maskinleverantörerna att utveckla en process de inte äger. Dessutom är det maskinleverantörerna som har kontakterna med kunderna, säger James Quinn som är vd på Replisaurus.

Replisaurus grundades år 2002 och utvecklar ett processteg för halvledarproduktion baserad på replikering. Tekniken ska bli två till tre gånger billigare än de fotolitografiska metoder som används idag för att skapa metallagren. Replikering är samma typ av teknik som bland annat Åmic och Obducat använder. Skillnaden mot dessa är att Replisaurus kan framställa mikrostrukturer i ledande material som till exempel koppar.

Nu köper alltså Replisaurus en av sina samarbetspartner, franska S.E.T. som tillverkar maskiner för bland annat bondning av kiselskivor. Ingen köpeskilling avslöjas men förvärvet betalas med en del av det riskkapital som Replisaurus tog in för knappt två år sedan. Officiellt var det 100 miljoner kronor, men i praktiken blev det mer.

– Det var två faser. Vi fick en del av pengarna när vi genomfört vissa demonstrationer och sedan ökades investeringen för att täcka köpet av S.E.T.

S.E.T. har cirka 60 anställda och en omsättning på några tiotals miljoner euro.

Replisaurus har än så länge inga egna inkomster och antalet anställda uppgår till cirka 25.

– Vi ska växa till åtminstone 30 i år.

De första egna maskiner ska komma i slutet av nästa år eller i början av 2010 och James Quinn räknar med att Replisaurus ska gå med vinst senast 2011.

– Den verksamhet vi köper från Suss går med överskott redan idag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)