JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Hos halvledarjätten Intel har en grupp utvecklare under en längre tid jobbat med att ta fram teknik för solceller. Det arbetet ska nu bli grunden för ett nytt bolag kallat Spectrawatt, som ska bygga en fabrik för ändamålet i Oregon.

Spectrawatt ska ge sig på produktion av solceller med hjälp av ett startkapital på 300 miljoner kronor. Pengarna kommer bland annat från Intels egna riskkapitalbolag, investeringsbanken Goldman Sachs och det tyska solpanelsbolaget Solon, skriver tidningen Wall Street Journal.

Intels forskargrupp har i flera år arbetat med solcellsteknik, med målet att få ner kostnaderna och öka verkningsgraden hos kiselbaserade solceller. Det nya bolaget har ambitionen att inom fyra år få fram solceller som alstrar el med produktionskostnad i paritet med annan elproduktion.

En produktionsanläggning ska börja byggas i år i Oregon, där Intel redan har en rad fabriker. De första produkterna från fabriken väntas levereras i mitten av nästa år.

Noterbart är att IBM häromdagen också sjösatte en satsning på solceller (länk). Men där Intel satsar på kiselbaserade celler lägger IBM sitt krut på tunnfilmsteknik. IBM tänker inte heller starta någon egen masstillverkning, utan räknar med att licensiera ut sin teknik till andra hugade producenter.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)