JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Ett par byxor med insydda mems-sensorer ska hjälpa till att avgöra om äldre människor är i riskzonen för att halka eller ramla genom att kolla variationen i gångstilen.
Ingenjörer från Virginia Tech har utvecklat ett par byxor avsedda för äldre människor som ska reducera antalet fallskador. Enligt hälsovårdsmyndigheten Center for Disease Control ramlar omkring en tredjedel av alla människor över 70 år varje år och omkring en fjärdedel av dessa får skador.

Byxorna har flera bluetooth-taggar insydda, små kretskort med styrkretsar, sensorer och kommunikationsutrustning. Fyra stycken försedda med gyroskop och accelerometer fästs på en ankel och ett knä, två stycken med accelerometer vid höften och därtill har varje fot en sensor fäst vid hälen som är sammankopplad med en tagg på byxan. Ström fås av ett niovoltsbatteri kopplat nära midjan.

Medan man går samlar dessa taggar in data om variationen i gången, skickar denna till en dator där det kollas om personen ifråga löper stor risk för att falla. På det sättet kan äldre bo själva längre, med byxorna som livvakt, är tanken.

Utvecklingsteamet har påbörjat samarbete med flera företag och hoppas på att få ut byxorna på marknaden inom de närmaste åren.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)