JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bell Labs slutar med halvledarforskning

Nu står det klart att Bell Labs slutar med grundforskning och istället koncentrerar sig på marknadsanpassad forskning. Därmed är det definitivt slut på Bell Labs engagemang inom halvledarforskning.
Bell Labs har fört en tynande tillvaro under flera år. Så sent som i somras fanns där enbart fyra forskare som arbetade med grundforskning, enligt en rapport från tidsskriften Nature. Och nu deklarerar moderbolaget Alcatel-Lucent att det är slut med all form av grundforskning vid Bell Labs.

–  Ja, vi har ingen materialforskning och ingen kretsforskning här längre och vi har stängt vår CMOS-fab vid Murray Hill, säger Gee Ritterhouse, ansvarig för forskningen vid Alcatel-Lucent Bell Labs till sajten EETimes.

Därmed tar en epok slut. På 1940-talet drevs en stor del av världens halvledarforskning av Bell Labs. Här uppfanns transistorn av de tre forskarna John Bardeen, Walter Brattain och William Shockley år 1947. Nio år senare fick de nobelpris i fysik för detta. Under 1967 lades grunden till det icke flyktiga minnet på Bell Labs och under 1980-talet utvecklades den första mikroprocessorn med 32 bitar här.

Bell Labs har huvudkontor i amerikanska Murray Hill. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)