För hundra år sedan föddes den svenska fysikern Hannes Alfvén i Norrköping. I nästa vecka uppmärksammas hans upptäck, döpt till Alfvénvågor, med en spektakulär 3D-föreläsning på Kungliga tekniska högskolan.
En upplevelse i tredimensioner är vad som utlovas då professor Walter Gekelman från UCLA, USA, föreläser om Alfvénvågor nästa onsdag. Det var den upptäckten som belönade Hannes Alfvén med Nobelpris i fysik år 1970.
Program
Kl 13.15 Föreläsning ”The Many Faces of Alfvén Waves” (max 100 personer)
Kl 14–15 Specialvisning av material från föreläsningen i full 3D för grupper på upp till 30 personer
Kl 15.15 Extraföreläsning av ”The Many Faces of Alfvén Waves”, vid behov
Efter själva föreläsningen arrangeras en specialvisning där deltagarna får känslan av att flyga genom Alfvenvågor med hjälp av datorstyrda specialglasögon och en gigantisk 73 tum stor högupplöst tv (HDTV). Den tredimensionella presentationen har utarbetats i samarbete med amerikanska Jet Propulsion Laboratory och flygkänslan har man uppnått genom att bearbeta mätdata från 450 mätpunkter i en 17 meter lång plasmakälla.
Föreläsning, med titeln The Many Faces of Alfvén Waves, arrangeras med stöd av Kungliga Vetenskapsakademien i KTH:s bibliotek onsdagen den 10 september.
Hannes Alfvén var professor vid KTH i teoretisk elektroteknik med mätteknik mellan år 1940 och 1945, i elektronik mellan år 1946 och 1963 och i plasmafysik från år 1963 till 1973. Under sin karriär gjorde han flera grundläggande teoretiska upptäckter, varvid han är mest känd för sitt arbete inom magnetohydrodynamiken som är den vetenskap som studerar hur elektriskt ledande vätskor eller gaser uppför sig i magnetfält. Alfvénvågor är en typ av magnetohydrodynamiska vågor.