JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 30 maj 2020 VECKA 22
De europeiska komponentdistributörerna minskade sin försäljning med 2,5 procent under andra kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Enligt branschorganisationen Idea tyder det på en stabilisering av försäljningen. I Norden var försäljningen nära nog oförändrad, enligt organisationen.

Enligt Idea, International Distribution of Electronics Association, brukar den andelen av komponentförsäljningen som går via europeiska distributörer följa ett mönster där första kvartalet är starkt och de därpå följande kvartalen visar en viss avmattning. Så här långt stämmer cykeln även i år - under första kvartalet ökade försäljningen med 4 procent jämfört med kvartalet innan, och under andra kvartalet minskade den med 6 procent jämfört med det första. Totalt uppgick försäljningen till omkring 1,55 miljarder euro under kvartalet, och halvledarförsäljningen minskade mer än passivt och elektromekanik.

Sett över en längre period har dock försäljningen i Europa sakta men säkert avtagit, i en takt runt 100 miljoner euro om året enligt Idea. Italien och Frankrike minskar mest procentuellt sett, medan försäljningen i Tyskland och Norden är stabil.

Ideas vice vd Adam Fletcher säger i en kommentar att siffrorna för andra kvartalet är överraskande starka, givet att dollarn är så svag i förhållande till euron.

- Månne är den europeiska komponentmarknaden på väg mot en ny naturlig nivå i förhållande till den globala marknaden, säger han i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)