JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskningsinstitutet Sics, fyra högskolor och organisationen Swedsoft ska tillsammans starta ett forskningscentrum för programvara till multikärneprocessorer, bygga ett nätverk av forskare och företag och söka internationellt samarbete. Ericsson stöder forskningen.
På torsdag och fredag går konferensen Multicore Days i Kista, som samtidigt blir startskottet för den nya satsningen. Sics, KTH, Uppsala Universitet, Chalmers, Blekinge tekniska Högskola och Mälardalens högskola har tillsammans tagit ett initiativ för en svensk strategisk satsning på programvara för multikärnor.

Sics blir värd för forskningsentrat, som ska drivas i samarbete med KTH och Uppsala universitet.

Enligt initiativtagarna är övergången till parallelprogrammering, som krävs för multikärneprogram, den största utmaningen någonsin för svensk programindustri. Nya metoder och verktyg måste tas fram, inte minst då bara någon procent av dagens utvecklare beräknas behärska multikärnetekniken. Samtidigt är programvara för parallelldatorer minst 2-3 gånger dyrare än för dagens datorer. Problemet är ytterst kännbart för exempelvis Ericsson, som lägger 80 procent av sin FoU-budget på programvara.

- Vi är beroende av att forskningssamfundet samarbetar med oss och varandra för att få fram kostnadseffektiva lösningar för att programmera parallellt. Parallell programmering ligger högt på prioriteringslistan inom programvaruforskning, säger Anders Caspàr, direktör för Ericssons programvaruutveckling, i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar satsningen handlar om, vem som ska leda den och hur den ska organiseras i detalj är ännu inte klart. Initiativtagarna söker såväl medverkande som stöd i den svenska industrin, och därtill finansiering från såväl inhemska som internationella forskningsfinansiärer.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)