JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Efter en tid av spekulationer står det nu klar att amerikanska Avnet köper den brittiska distributören Abacus för 42,2 miljoner pund, motsvarande cirka 510 miljoner kronor. Abacus styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.
Abacus grundades 1972 och är en av Europas största komponentdistributörer. Företaget har 39 kontor och fem lagercentraler i tio europeiska länder men även ett kontor och ett lager i Hong Kong. Totalt har företaget runt 1 000 anställda.

Abacus omsatte 139,2 miljoner pund enligt den senaste ekonomiska rapporten som omfattar sex månader och slutade den 31 mars. Vinsten låg på 5,8 miljoner pund.

I Sverige omsatte Abacus 95 miljoner kronor i fjol, enligt Elektroniktidningens Komponenttopp, vilket placerade företaget på en tionde plats bland Sveriges distributörer. Abacus Sweden bildades 2006 genom en sammanslagning av distributörerna Promax och Deltron, och hade då ambitionen att bli en av Sveriges fem största komponentdistributörer.

Avnet motiverar köpet med att affären stärker företagets närvaro i Storbritannien, Tyskland, Norden, Frankrike, Italien och Beneluxländerna.

Avnet betalar kontant och affären förväntas därför inte påverkas av den rådande turbulensen på finansmarknaden.
MER LÄSNING: