JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Europas halvledardistributörer upplevde ett tufft tredje kvartal i år där försäljningen minskade med 8,2 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Hopp finns dock om att Europas elektronikindustri ska komma stärkt ur krisen. Och i Norden märks ingen nedgång hittills.

Finanskrisens effekter syns tydligt i statistiken från Dmass, Distributors' and Manufacturers' Association of Semiconductor Specialists, som följer den del av halvledarförsäljningen i Europa som går via distributörer. Det tredje kvartalet inleddes bra, men då krisen slog till bromsade kunderna och resultatet blev en total försäljning på 1,22 miljarder euro, ner 8,2 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol.

- Brist på framtidstro hos kunderna bromsar beställningarna, och nedgången kan bli ännu större framöver, säger Dmass nyvalde ordförande Luciano Sandrini i ett pressmeddelande.

Men han understryker att han är hoppfull på längre sikt.

- Finanskrisen är ett globalt problem, inte ett europeiskt. Därför förväntar vi oss att den högspecialiserade europeiska elektronikindustrin koncentrerar sig på sina styrkor och kommer ut ur konjunktursvackan än mer konkurrenskraftig. Fundamenta är fortfarande starka för den europeiska industrin, säger Sandrini.

Såväl Norden som Tyskland ser ut att klara sig bättre än de övriga marknaderna i Europa. I Norden ökade faktiskt försäljningen via distributörer under kvartalet med 2,8 procent, till 116 miljoner euro, och i Tyskland var det upp 4,7 procent till 419 miljoner euro. Polen och några mindre länder i östra Europa visade tvåsiffrig tillväxt.

Sämst gick det i Benelux som backade 23 procent. Italien gick bakåt med 18 procent, Storbritannien med 16, Spanien med 12 och Frankrike med 11 procent. Siffrorna i Storbritannien ökas på av pundets fall gentemot euron.

Diskreta och analoga komponenter samt programmerbar logik var de produktgrupper som minskade minst, bara omkring 5 procent. Minnen, standardlogoik och processorer visade minskning i tvåsiffriga procenttal. Bara ett fåtal produktgrupper visade positiv tillväxt, däribland kraftelektronik och DSP, den sistnämnda med nära 20-procentig ökning.
 
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)