JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple vinner - Linux och Symbian tappar

Framgångarna för Apples Iphone har medfört bakslag för konkurrenterna. För första gången har Nokia tappat marknadsandelar i segmentet "smartmobiler". Räknar man i stället operativsystem så går det bakåt för både Symbian och Linux.
Tack vare Iphone har Apple lagt beslag på tredjeplatsen på marknaden för smartmobiler, med 13 procent av marknaden, enligt en färsk rapport från analyshuset Gartner. Nokia är fortfarande överlägset störst men har tappat tre procentenheter och har nu "bara" 42 procent av marknaden. RIM, Research in Motion, håller andraplatsen med sin Blackberry, men har bara några få procentenheters marginal till Apple. Under tredje kvartalet i år såldes 5 800 Blackberries och 4 700 Iphones i världen.

Både RIM och Apple har sina egna operativsystem, medan de andra aktörerna förlitar sig på Symbian, Windows Mobile eller Linux. Samtliga dessa tappar mark i segmentet. Mest tappar Symbian, som visserligen alltjämt har halva marknaden men på ett år minskat sin andel med 12 procent. Linux minskade med 9 procent till 2 600 smartmobiler under tredje kvartalet och Windows Mobile backade 3 procent till drygt 4 000 smartmobiler. Mac OS X, som sitter i Iphone, är därmed för första gången större än Windows Mobile på mobilmarknaden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)